De impact van Youth for Christ-Bijbelstudie op het leven van Roel

Roel Bolt (64) groeit op in een gereformeerd gezin. “We gingen elke zondag naar de kerk en iedereen moest zich netjes gedragen. Gereformeerd zijn was onze levensstijl en we moesten voldoen aan de regels.” Maar die regels is Roel al vrij snel zat. Geloven is niks voor hem en hij besluit: “Hier doe ik echt niet meer aan mee.” Toch verandert zijn leven als hij via een Youth for Christ-Bijbelstudie Jezus als zijn Redder leert kennen.

Roel is de oudste in een gezin met vier kinderen. Het gezin gaat elke zondag met zondagse kleren aan naar de kerk en gedraagt zich keurig. “Er was een duidelijk stappenplan”, vertelt Roel. “Als tiener ging je naar catechisatie, met het doel om belijdenis te doen van het geloof. En uiteindelijk word je misschien diaken en ouderling.” Roel vertelt dat eigenlijk niemand de cathechisatie, die ‘kattenbak’ wordt genoemd, leuk vindt. “Iedereen werd gedwongen erheen te gaan, maar niemand had de behoefte om over het geloofsleven te praten.” Ook thuis praten Roel en zijn ouders nooit over het geloof en op zijn veertiende besluit Roel dat geloven niets voor hem is. “Zodra ik oud genoeg zou zijn, zou ik niet meer naar de kerk gaan.”

Van het gezeur af zijn
In die tijd zit Roel op een katholieke middelbare school, maar hij hoort leeftijdsgenoten van de kerk die op een christelijke mavo zitten, praten over een docent die tijdens de lessen natuurkunde praat over God en Jezus. “Een groepje leerlingen vond dat zo interessant dat ze er meer van wilden horen. Zo ontstond er een Youth for Christ-Bijbelstudieavond op school. Ik wilde daar lang niets van weten, maar die leerlingen bleven me regelmatig vragen om mee te gaan. Om van het gezeur af te zijn, besloot ik ook één keer mee te gaan.”

'De Bijbel kwam tot leven'

Roel vindt het meteen geweldig. “De mensen luisterden naar elkaar. En de manier waarop deze docent over de Bijbel vertelde, was compleet nieuw voor me. De Bijbel kwam tot leven en ik vroeg me af: wat kan dit voor mij betekenen?” Wanneer Roel ’s avonds thuiskomt, staat hij te springen om zijn ouders over die geweldige avond te vertellen. Maar hun reactie is anders dan hij had gehoopt. “Mijn moeder was bang dat ik in een sekte was beland. Ze vond het allemaal een beetje overdreven.”

Bijbellezen met zaklantaarn
De Bijbelstudies van Youth for Christ brengen een enorme ommekeer teweeg bij Roel. “Ik hoorde daar voor het eerst dat Jezus je Redder is, dat je bij Hem terechtkan als je het moeilijk hebt. Juist toen ik op het punt stond om het geloof vaarwel te zeggen, raakte ik zo geïnspireerd door het geloof dat ik de Bijbel zelf begon te lezen. Soms tot diep in de nacht, onder de dekens met een zaklantaarn.” Terwijl zijn broers en zus bezig zijn met sport, gaat Roel van christelijk evenement naar koffiebar. Hij doet aan zoveel mogelijk activiteiten mee en leert steeds meer christelijke jongeren kennen.

De kroeg met missionair doel

In zijn studententijd in Amsterdam is Roel regelmatig in de kroeg te vinden. “Andere christenen begrepen niet altijd waarom ik me in de wereld van alcohol en drugs begaf, maar daar zat ik niet mee. Ik was zodanig van mijn geloof overtuigd, dat ik niet in de verleiding kwam om te roken en te drinken. Ik stapte de kroeg in met een missionair doel: misschien kan ik hier als christen wel wat goeds bereiken.”

Youth for Christ als basis
In de jaren tachtig ontmoet Roel zijn vrouw Marijke bij Youth for Christ Amsterdam. Ze trouwen en krijgen twee dochters. Hoewel hij zijn kinderen niet verplicht om naar de kerk te gaan – “dwang en iemand anders iets opleggen, kan ook afstoten”- denkt hij wel dat Youth for Christ de basis heeft gelegd voor zijn verdere leven als mens en vader.

Andere geloofsbeleving

In de loop der jaren is het geloof van Roel veranderd. “God was vroeger op een andere manier aanwezig in mijn geloof dan nu. Het geloof was toen een veel actiever deel van mijn leven. In mijn jeugd dacht ik dat ik het allemaal wel wist. Alles was verklaarbaar vanuit de Bijbel. Dat idee is in de loop der jaren toch wel veranderd. Ik heb geen pasklare antwoorden meer, zoals vroeger.” Die verandering is voor Roel onderdeel van een zoektocht naar een geloofsbeleving die bij hem past. “Ik ben mijn geloof praktischer in gaan vullen, zoals het bezoeken van gevangenen. We zijn werknemers van God, wij moeten het hier doen.”

Youth for Christ is na al die jaren nog steeds even actief om jongeren te vertellen over de liefde van God en hen op weg te helpen naar een hoopvolle toekomst. Dat kunnen wij doen door de steun van donateurs. Wilt u ons werk ook ondersteunen? Heel graag!

Doneer voor jongeren in Nederland