De impact van de Youth for Christ-koffiebar op het leven van Marijke

Marijke Bolt (64) is al jong doordrongen van het belang van geloven in God. Anders loopt het hopeloos met je af, zo leert ze van haar ouders. Als Marijke ziek wordt neemt haar moeder een besluit waardoor Marijke zich in de steek gelaten voelt. “Vanaf dat moment heb ik me afgesloten voor mijn ouders en ik bad: ‘God, er moet iets gebeuren’.” In dit verhaal lees je over de impact van de Youth for Christ koffiebar op het leven van Marijke.

Als jongste in een gezin met vier kinderen groeide Marijke op met verdrietige ouders. Ze verloren drie pasgeboren baby’s en daardoor was de sfeer in huis zwaar. Marijkes ouders waren gereformeerd, maar waren niet meer welkom in de kerk omdat ze zich door onderdompeling lieten dopen. “Ik was toen pas twee jaar”, vertelt Marijke. “Mijn vader werd al snel voorganger in een kleine Pinkstergemeente. Ik vond het daar niet leuk, want er was geen kinderwerk. Gelukkig mocht ik soms naar de kinderclub van de Christelijk Gereformeerde Kerk.” Daar vond Marijke het heel leuk, totdat de dominee langskwam. Hij herkende haar niet en vroeg wie ze was. “Ik voelde al dat het niet goed zat. ‘Jij hoort hier niet te zijn’ zei hij tegen me. Ik werd weggestuurd en mocht nooit meer terugkomen. Thuisgekomen zei mijn moeder: ‘Dit is lijden om Christus’ wil. Wen er maar aan, want dit gaat wel vaker gebeuren.’”

Eenzaam
Marijke vond de geloofsbeleving van haar ouders niet fijn. Een gesprek erover voeren was niet mogelijk en op vragen kreeg ze nauwelijks antwoord. Op een avond, toen Marijke erg ziek was, besloot haar moeder om niet thuis te blijven, maar naar een Bijbelstudie-avond buiten de deur te gaan. Dat maakte Marijke erg boos. “Vanaf dat moment heb ik me afgesloten voor mijn ouders. Dat was heel heftig. Ik bouwde een dikke muur om me heen. Zeker als tiener ging ik me behoorlijk afzetten. Tijdens de maaltijd praatten mijn ouders over geloofszaken, politiek en wereldproblemen. Het was eenrichtingsverkeer, want ze stonden niet open voor een andere visie. En omdat ik het niet met hen eens was, ging ik me steeds eenzamer voelen.”

‘Er moet iets gebeuren'

Ook op sociaal gebied had Marijke het moeilijk. Vriendschappen opbouwen ging haar niet goed af en met haar oudere broers en zus kon ze niet uit de voeten. “Toen ik 16 was, bad ik: ‘God, zo wil ik mijn leven niet meer verder leven. Er moet iets gebeuren. Ik wil wel in U geloven en ik wil dat U mijn leven leidt en mijn Vader bent. Maar dan wil ik wel dat het vanaf dit moment beter met me gaat.’

Redding
De volgende dag kwam er antwoord. Een vriendin van haar zus nodigde haar uit om mee te doen met een Bijbelstudiegroepje op school. “Er ging een wereld voor me open! We lazen stukjes uit de Bijbel, baden met elkaar en iedereen ging weer naar de klas. Ik kreeg voor het eerst echt goede vrienden.” Als Marijke ook nog eens meegaat met een jeugdkamp van Youth for Christ in Denemarken, en later de liederen mag begeleiden op haar gitaar bij de koffiebar in Uithoorn, valt alles op z’n plek. “Bij de koffiebar mocht je vragen stellen, je eigen mening vormen. Iedereen werd geaccepteerd. Ik vond het geweldig. Ik hoefde niet meer alleen m’n leven te leiden. God was erbij. Dit was mijn redding!”

Verliefd

Marijke ging studeren in Amsterdam en bezocht ook daar de Youth for Christ-koffiebar, waar ze Roel ontmoette. En hoewel de eerst ontmoeting niet van een leien dakje verliep, ontstond er toch een vriendschap en werden de twee verliefd. Ze trouwden en kregen twee dochters, die ze gelovig opvoedden.

Basis
“Youth for Christ is voor mij van levensbelang geweest”, vertelt Marijke als ze terugkijkt. “Door het kamp, de koffiebar en andere activiteiten heeft mijn geloof goed wortel kunnen schieten. Ik ontdekte dat je vragen mag hebben en dat je niet verbaasd moet opkijken als God antwoordt.”

Marijke is ervan overtuigd dat God van haar houdt en haar leven leidt. “Dat zeg ik nu wel, maar ik heb wel veel therapie nodig gehad om in het reine te komen met mijn geschiedenis. Die muur is langzaam afgebrokkeld en verdwenen. Er ontstond zelfs de behoefte om mijn ouders te vergeven. Ik ben altijd zo boos geweest, maar na een gesprek met mijn vader en moeder ben ik een stuk milder geworden. En als ik terugkijk op mijn leven, dan weet ik zeker: God is er altijd voor me. Ook als anderen me in de steek laten. Dat is de basis.”

De impact op volgende generaties

Christianne (33) is de jongste dochter van Roel en Marijke Bolt. Ze vertelt dat ook haar leven is beïnvloed door het koffiebar-verleden van haar ouders.

“Doordat allebei mijn ouders als kind zo heftig geconfronteerd werden met het geloof, hebben ze het in onze opvoeding wat losser gelaten. Maar door verschillende jeugdgroepen en Bijbelstudiegroepen zijn mijn zus en ik altijd nauw bij de kerk betrokken geweest. Ook mijn man is gelovig, ik heb hem leren kennen via dezelfde kerk. En we voeden onze kinderen gelovig op. Dat mijn ouders via Youth for Christ een persoonlijk geloof in God hebben ontwikkeld, is daarvan het begin geweest. Misschien zijn het maar kleine dingetjes geweest, maar dat stapelt zich allemaal op en dat heeft een hele belangrijke basis voor mijn leven gelegd.”

Wij bidden dat ons werk voor jongeren van nu ook grote impact zal hebben. Wil jij ons daarbij helpen?

Word donateur van Youth for Christ