Marijke Bolt (64) is al jong doordrongen van het belang van geloven in God. Anders loopt het hopeloos met je af, zo leert ze van haar ouders. Als Marijke ziek wordt neemt haar moeder een besluit waardoor Marijke zich in de steek gelaten voelt. “Vanaf dat moment heb ik me afgesloten voor mijn ouders en ik bad: ‘God, er moet iets gebeuren’.” In dit verhaal lees je over de impact van de Youth for Christ koffiebar op het leven van Marijke.
Als jongste in een gezin met vier kinderen groeide Marijke op met verdrietige ouders. Ze verloren drie pasgeboren baby’s en daardoor was de sfeer in huis zwaar. Marijkes ouders waren gereformeerd, maar waren niet meer welkom in de kerk omdat ze zich door onderdompeling lieten dopen. “Ik was toen pas twee jaar”, vertelt Marijke. “Mijn vader werd al snel voorganger in een kleine Pinkstergemeente. Ik vond het daar niet leuk, want er was geen kinderwerk. Gelukkig mocht ik soms naar de kinderclub van de Christelijk Gereformeerde Kerk.” Daar vond Marijke het heel leuk, totdat de dominee langskwam. Hij herkende haar niet en vroeg wie ze was. “Ik voelde al dat het niet goed zat. ‘Jij hoort hier niet te zijn’ zei hij tegen me. Ik werd weggestuurd en mocht nooit meer terugkomen. Thuisgekomen zei mijn moeder: ‘Dit is lijden om Christus’ wil. Wen er maar aan, want dit gaat wel vaker gebeuren.’”
Eenzaam
Marijke vond de geloofsbeleving van haar ouders niet fijn. Een gesprek erover voeren was niet mogelijk en op vragen kreeg ze nauwelijks antwoord. Op een avond, toen Marijke erg ziek was, besloot haar moeder om niet thuis te blijven, maar naar een Bijbelstudie-avond buiten de deur te gaan. Dat maakte Marijke erg boos. “Vanaf dat moment heb ik me afgesloten voor mijn ouders. Dat was heel heftig. Ik bouwde een dikke muur om me heen. Zeker als tiener ging ik me behoorlijk afzetten. Tijdens de maaltijd praatten mijn ouders over geloofszaken, politiek en wereldproblemen. Het was eenrichtingsverkeer, want ze stonden niet open voor een andere visie. En omdat ik het niet met hen eens was, ging ik me steeds eenzamer voelen.”