Youth for Christ streeft naar duurzame, nieuwe locaties: “Wij dromen groots!”

“De eerste gesprekken die ik voer met nieuwe kartrekkers zijn vaak het mooist. Die gaan echt over geloof, over de hoop die mensen voor jongeren hebben en de roeping die zij ervaren om jongeren over Jezus te vertellen.” Sjoerd Bronsema (48) begeleidt mensen door het hele land die een nieuwe Youth for Christ locatie willen starten: een startup. Hij streeft naar duurzame nieuwe plekken voor missionair jongerenwerk.

Het verlangen van Sjoerd om jongeren in aanraking te laten komen met Jezus, leidde ertoe dat hij eerst jeugdwerk deed in zijn kerkelijke gemeente en later teamleider werd van een Youth for Christ-locatie in Zaandam. Daar deelde hij het evangelie met jongeren en ondersteunde hen bij de dingen waar zij dagelijks tegenaan liepen. Ook merkte hij zelf welke problemen je als pionier kunt ervaren. Met die ervaring op zak gaf hij gehoor aan zijn roeping: mensen begeleiden die een nieuwe Youth for Christ-locatie willen starten, zodat steeds meer jongeren Jezus leren kennen.

Duurzaam

Als startup-begeleider reist hij het hele land af en spreekt hij enthousiaste mensen. “Ik vind het mooi als mensen groots denken en dromen, en ik geloof ook dat dat mag. Er zijn weleens wat kleine initiatieven voor buurtprojecten, maar we zien vaak dat die stranden, uitzonderingen daargelaten natuurlijk. Tegenwoordig zetten we echt in op duurzaamheid. Alle nieuwe plekken die in de afgelopen vijf jaar zijn gestart, bestaan nog. Sommige doen het zelfs heel erg goed, zoals Goeree-Overflakkee.”

Gods plan

Sjoerd vertelt zijn nieuwe collega’s dat ze de weg biddend en zoekend moeten gaan. “Je moet altijd blijven vragen ‘God, is dit naar Uw wil? Is dit wat U voor ogen hebt?’. Wij mogen Gods plan uitvoeren, dat vind ik heel belangrijk. En ik ervaar daarin ook duidelijk Zijn leiding en zegen: bij een van onze nieuwe locaties mochten we gratis gebruik maken van het pand dat we op het oog hadden. Zoiets zie ik als een bevestiging dat dit de weg is die God met ons wil gaan.”

Mooie reis

“Het mooie van mijn werk vind ik dat ik mooie mensen ontmoet die een enorme drive hebben”, vertelt Sjoerd. “Ze geloven in God, ze geloven in jongeren en ze hebben hoop voor jongeren. Ik waarschuw mijn nieuwe collega’s altijd wel, want ze hebben vaak geen idee waar ze aan beginnen. Ze gaan een moeilijk traject in en er zullen zware momenten zijn, maar het is wel een ontzettend mooie reis die ze maken.” Toen Sjoerd met een enthousiaste club mensen startte op Goeree-Overflakkee, waren vier van de vijf medewerkers nog student. “Zij hebben ervaring voor het leven opgedaan. Dat is genieten!”

Praktische informatie

Wat zijn de voorwaarden voor het starten van een locatie?

Youth for Christ stelt een aantal voorwaarden voordat een locatie kan gaan starten. Kort samengevat gaat het om:
1) Een goede kartrekker die in God gelooft, hart voor jongeren heeft en een duidelijke roeping op dit gebied ervaart
2) Een werkgroep van een stuk of vijf mensen met een visie, een groot netwerk en verstand van jongerenwerk
3) Een maatschappelijke noodzaak om jongeren te ondersteunen én een geestelijke noodzaak om jongeren bij Jezus te brengen
4) Een stevig plan om draagvlak te creëren bij kerken, ondernemers, gemeenten en fondsen

Financiele informatie

Wat kost een nieuwe locatie van Youth for Christ?

Naast de voorwaarden om te starten is er ook een financieel plaatje dat hierbij komt kijken. Sjoerd licht toe:
“Het aantal manuren dat we in een nieuwe locatie steken kost zo’n vijftienduizend euro. Daarna maken we een begroting van minimaal dertigduizend euro, zodat we een medewerker in dienst kunnen nemen die met het jongerenwerk kan starten. We streven ernaar om de begroting daarna te laten groeien naar zo’n honderdduizend euro, waarmee de locatie kan groeien met ongeveer drie medewerkers, en liefst nog meer natuurlijk. De begeleiding van een locatie stopt nooit: ik of een collega ga elke twee weken op bezoek.”

Help jij mee met het opstarten van nieuwe locaties in Nederland, zodat wij meer kwetsbare jongeren kunnen bereiken?

Doneer nu!