Trends & Tips | Zomervakantie; ultieme vrijheid!

3 tips om jongeren te helpen met hun zomervakantie plannen

De vakantie staat voor de deur! Jongeren die examen hebben gedaan kunnen al een paar weken uitslapen, en voor veel andere jongeren breekt de zomervakantie bijna aan. Ultieme vrijheid, lekker chillen, uitrusten van al het schoolwerk in de afgelopen periode.

Maar hoe ga je nou om met al die vrijheid? Onze jongerenwerkers ontmoeten veel tieners die geen plannen maken en een beetje leven met de dag. Voor veel jongeren valt alle structuur weg, waardoor ze geen invulling hebben voor hun vrije tijd en ze ´wel zien wat ze gaan doen´. Het gevolg hiervan is dat ze zich gaan vervelen, veel slapen en vervolgens nog moe zijn ook.

Matthijs Winter, jongerenwerker voor Youth for Christ in Emmeloord, geeft drie tips die je aan tieners mee kunt geven om nuttig én leuk om te gaan met al die vrijheid.

1: Maak leuke plannen met vrienden 

De vakantie duurt niet twee dagen, maar – zéker als je examen hebt gedaan – een dikke twee maanden. Dus stimuleer je tiener om die tijd leuk en goed te besteden, bijvoorbeeld door erop uit te gaan met vrienden. De plannen hoeven niet groots te zijn: samen een ijsje eten in het dorp, of op de fiets naar een leuke stad in de buurt. Het zijn plannen waar jongeren naar uit kunnen kijken en waar ze het misschien later nog weleens over hebben (‘weet je nog dat we in de vakantie…’).

Een handige tool hierbij is een bucketlist, die jongeren samen met hun vrienden kunnen maken: een lijstje van leuke dingen om te doen deze zomer. Let er als ouder wel op dat het geen ´hot girl summer list’ wordt waarbij je tiener beschadigd wordt. Dus vraag er ook naar en kijk mee! Het helpt om te weten wat ze gaan doen, en misschien kun je nog een leuke aanvulling geven.

2: Zorg voor een bijbaantje 

Een andere stok achter de deur om op tijd uit bed te komen is: werken. Laat je tiener een baantje zoeken waarbij hij het naar zijn zin heeft, lekker bezig is, en misschien ook wel met vrienden samenwerkt. Als ouder kun je dit stimuleren, bijvoorbeeld door samen te zoeken naar een leuke plek om aan de slag te gaan of te helpen bij het schrijven van een motivatiebrief.

Een bijbaantje helpt tieners om op eigen benen te gaan staan, want daarmee verdienen ze hun eigen geld, kiezen ze zelf waar ze dit aan uitgeven en gaan ze inzien dat een gevulde bankrekening niet vanzelfsprekend is. Tieners weten goed hoe ze de euro’s kunnen laten rollen, maar misschien lukt het ze ook wel om ergens voor te sparen. Dat is helemaal mooi meegenomen!

En…40 uur per week werken hoeft natuurlijk niet. Zorg ervoor dat je tiener genoeg tijd overhoudt om leuke dingen met vrienden te doen, uit te rusten, een avondje naar de bios te gaan, of iets anders waar hij van geniet.

3: Ga sporten 

De derde tip is: kom in beweging. Laat je tiener lekker sporten! Als hij de dag actief begint, zorgt dat ervoor dat hij zich de rest van de dag ook fit en actief voelt. Na het sporten is hij lekker wakker, heeft even een douche genomen en is dan klaar voor de dag.

Sporten betekent natuurlijk niet dat jouw jongere een marathon moet lopen of uren moet zweten in de sportschool. Een half uur tot een uur lekker sporten zorgt er al voor dat hij zich fitter voelt en dat hij rustig wordt in zijn hoofd. En ook al gaat je tiener daarna de rest van de dag netflixen; hij kan de dag met een voldaan gevoel afsluiten als hij óók even lekker gesport heeft.

Uiteraard hoeft je tiener niet elke dag het hele bovenstaande lijstje af te vinken, want het moet geen ‘moeten’ worden. Het is tenslotte vakantie. Maar deze tips kunnen jouw jongere wel enorm helpen om structuur te vinden, actief te blijven en achteraf tevreden terug te kijken op zijn of haar vakantie.

Benieuwd naar meer Trends & Tips artikelen? Lees het artikel van jongerenwerker Ruth over telefoongebruik.

Trends & Tips | Altijd maar die telefoon..