Trends & Tips | Altijd maar die telefoon…

Veel jongeren zijn ongeveer versmolten met hun telefoon. Dat altijd maar bereikbaar zijn en die vele uren schermtijd baren ons als volwassenen vaak zorgen. Hoe kan je jongeren leren goed om te gaan met hun telefoongebruik? En hoe geef je zelf het goede voorbeeld? Jongerenwerker Ruth de Vries geeft 3 tips.

“Ruth, wil je mijn edit van mijn vriendinnen zien?” Wanneer de meiden binnendruppelen bij de meidenclub, stelt één van hen me deze vraag. Enthousiast laat ze me een filmpje zien op haar telefoon; een compilatie van foto’s en filmpjes van haar vriendinnen, door haarzelf gemonteerd met flitsende overgangen en kleurrijke filters. Als we erover doorpraten, vertelt ze dat ze eigenlijk altijd wel foto’s maakt als ze met vriendinnen is. Ze vindt het leuk en heel normaal. “Mijn moeder zet ook altijd een foto op Instagram als ze met mijn tante is.”

Die laatste zin zette mij aan het denken. Als volwassenen zijn we snel geneigd te klagen over hoe versmolten jongeren lijken met hun telefoon. Misschien frustreert het jou ook wel als een tiener aan tafel nog snel even een berichtje beantwoordt. Of verbaas je je over de jongeren die hele fotoshoots houden in het park, of elkaar filmen terwijl ze aan het voetballen zijn. Of misschien maak je druk om de tiener die, al scrollend of chattend, al uren niet is opgestaan van de bank.

Ik denk dat we allemaal wel weten hoe belangrijk hun telefoon voor jongeren is. Een groot deel van hun (sociale) leven speelt zich daar af. Het is nu eenmaal iets dat hoort bij deze tijd. Tegelijk weet ik dat veel volwassenen zich zorgen maken om het telefoongebruik van jongeren. De mate waarin jongeren hun leven online delen, het constant bereikbaar moeten zijn, de enorme hoeveelheid uren die ze achter een scherm doorbrengen; we vinden het zorgwekkend.

Die zorg is denk ik terecht. Want ook al is die telefoon belangrijk en waardevol, jongeren moeten wel leren er goed mee om te gaan. En daar heb jij als volwassene ook invloed op. Vaak denken we dan als eerste aan regels en afspraken. Maar realiseer je ook dat jij een belangrijk voorbeeld geeft door hoe jij zelf omgaat met je telefoon.

 

 

Hoe geef je op een doelbewuste manier het goede voorbeeld in telefoongebruik? Ik geef je drie tips.

  1. Word je bewust van hoe jij je telefoon gebruikt. Wat is jouw schermtijd eigenlijk? Pak jij altijd je telefoon erbij wanneer deze een melding geeft, ongeacht waar je mee bezig bent? Wat deel je zelf van je leven op sociale media? Bedenk of dit past bij hoe je zou willen dat jongeren met hun telefoon omgaan.
  2. Houd jezelf aan regels die je stelt voor jongeren. Vraag je van je kind dat hij zijn telefoon beneden laat als hij gaat slapen? Verwacht je van jongeren dat ze hun telefoon in hun broekzak laten als je met hen in gesprek bent? Doe dit dan zelf ook. Als je je niet aan je eigen regels houdt, is dat voor jongeren vaak een signaal dat je deze regels niet zó serieus neemt, of dat je jezelf verheven voelt boven hen. Je zegt daarmee: ‘Voor mij gelden andere regels dan voor jou’. Wanneer je inderdaad vindt dat er voor jou als volwassene andere regels gelden, zorg dan dat helder is voor de jongere – en jezelf – waarom dat is.
  3. Ga in gesprek over wat het telefoongebruik voor jou en de jongere betekent. Waar gebruiken jullie je telefoon allemaal voor? Vind je het goed zoals je hem nu gebruikt? Bekijk samen of je dingen wil veranderen in je telefoongebruik en hoe je dat dan kunt doen. Misschien heb jij nog voorbeelden van het ‘pre-smartphonetijdperk’ die je met hen kunt delen.

Meer lezen?

Wil je meer van dit soort blogs lezen? Elke maand verschijnt er een nieuwe ‘Trends & Tips’ blog. Lees bijvoorbeeld de blog van jongerenwerker Jeanine Pellegrom over hoe we jongeren helpen ‘re-integreren’ in het sociale leven na coronatijd.

Lees het artikel hier