Trends & Tips | Zo overleef je een winterdip!

3 tips om een sombere stemming tegen te gaan

De winter duurt, vooral gevoelsmatig door de lockdowns, eindeloos lang dit jaar. Hoe kun je hier doorheen komen én jongeren in jouw omgeving handige tips geven om hetzelfde te doen? Jongerenwerker Ruth de Vries uit Lelystad deelt drie tips om een sombere stemming op te krikken. 

De Hurkende Man noemen we hem, het kunstwerk Exposure dat in Lelystad op een strekdam staat. Op sombere winterdagen is hij omringd door grijs water en een al net zo grijze lucht. Wanneer ik hem daar zo zie zitten, peizend uitkijkend over het Markermeer, roept dit voor mij een herkenbaar gevoel op. Een beetje somber, niet in beweging te krijgen, geen behoefte om ook maar iets te doen wat ik niet per se moet doen.

Misschien herken jij het ook wel of zie je het bij de jongeren om je heen: In de winter lijkt het wel alsof je vertraagt. Je zou liever meer slapen, want de nachten zijn zo lang. Je hebt een enorme behoefte om te snacken, of eet juist veel minder. Het liefst zou je jezelf binnen opsluiten en je hebt moeite jezelf te motiveren of te concentreren. Je hebt… een winterdip!

Je hebt… een winterdip!

Omdat het vroeger donker is, maak je in de winter sneller melatonine aan. En daar word je slaperig van. Daarnaast maak je juist minder vitamine D aan, omdat je huid minder wordt blootgesteld aan zonlicht. Uit onderzoek blijkt dat zo’n tekort aan vitamine D invloed heeft op je humeur. Mensen met een winterdip hebben last van eenzaamheid, moeite met concentreren, een gebrek aan motivatie en een negatieve stemming.

Gooi daar een coronapandemie met een aantal lockdowns bovenop en het resultaat is nog een tandje heftiger. Veel mensen hadden er de afgelopen twee jaar last van. Zeker ook jongeren! Doordat alles stil lag, dicht was, verboden werd, konden ze hun leven niet leven zoals ze dat normaal deden. Zoals ze dat het liefste zouden willen. En dat kan je behoorlijk somber of gefrustreerd maken.

Gelukkig zijn er dingen die je kunt doen om je stemming wat op te krikken! Goed om ook met jongeren te delen die last hebben van winter- ofwel coronadip. Ik deel ze graag met je:

3 dingen die je kunt doen om een sombere stemming tegen te gaan

1. Zorg voor je lichaam
Het welzijn van je lichaam heeft veel invloed op je mentale welzijn. Door gevarieerd en voldoende te eten, krijgt je lichaam de brandstof die nodig is om de dingen te doen die je wilt en moet doen. Voor vitaminen die je niet of niet gemakkelijk uit eten haalt, kun je ook supplementen slikken. Daarnaast is het belangrijk genoeg te bewegen. Door beweging komen er stofjes vrij in je brein die je een geluksgevoel geven. Daarbij kan je je na even lekker te hebben bewogen vaak ook beter concentreren. Dus maak een wandeling, dans in je slaapkamer of ga naar de sportschool.

2. Probeer eens iets nieuws
Wanneer is de laatste keer dat je iets nieuws probeerde? Een proefles van een nieuwe sport, iets creatiefs of een nieuw recept uitproberen… Het kan je allemaal even uit de sleur halen.

3. Maak contact
Van contact met anderen fleur je vaak op. Spreek eens af met een vriend(in), je oma of je collega om bij te praten, of om samen te werken aan de eerste twee tips. Nodig een jongere uit om bij jou thuis te komen eten of samen te sporten. Als je samen iets nieuws onderneemt, is dat vaak minder spannend én kun je leuke herinneringen met elkaar maken.

Kortom; wees lief voor jezelf, ga erop uit en zoek de gezelligheid op!
En voor je het weet is het lente, schijnt de zon en staan de bomen weer in bloei.

Herken je de klachten, maar heb je het idee dat deze erg sterk zijn en lukt het je maar niet iets aan je stemming te veranderen? Dan bestaat de kans dat je lijdt aan een winterdepressie en is het verstandig dit eens met je huisarts te bespreken.

Hoe helpen wij kwetsbare jongeren? Lees het hier!