Trends & Tips | Motivatie na de goede start op school

Hoe houd je je jongere gemotiveerd voor school?

Merk jij het ook? De eerste schoolweken gaan zo goed: je jongere is gemotiveerd, maakt zijn huiswerk en heeft zichzelf voorgenomen zijn best te doen én elke dag op tijd te komen. Maar aan alles komt een eind, ook aan die goede start. Het lijkt wel alsof de motivatie hem in de schoenen zinkt zodra de herfst zich aandient en de eerste regendruppels vallen. En regenen doet het inmiddels weer. Goed voor de natuur, maar minder voor de motivatie om op de fiets te stappen en op tijd op school te komen.

School voelt voor sommige jongeren als een seizoen waarbij verschillende dingen overwonnen moeten worden. Het lijkt wel topsport! Deze zomer hebben we vanalles kunnen zien en lezen over Femke Bol, een topatlete die maar liefst drie gouden medailles op het EK atletiek wist te bemachtigen. Of wat dacht je van Max Verstappen, die inmiddels een enorme voorsprong heeft in de Formule 1 ranking? Hoe komt het dat zij blijven presteren? Hoe houden ze het vol?

Hoe houd je je tiener gemotiveerd na een goede start? Jongerenwerker Matthijs van Youth for Christ geeft je drie tips!

Tip 1: Help je jongere om bij te blijven
Ik weet nog goed hoe het mij zelf verging op de middelbare school: de zomervakantie was nog niet voorbij of de klad kwam al in het maken van mijn huiswerk. Na verloop van tijd ging ik flink achterlopen en moest ik een behoorlijke achterstand wegwerken. Dat was knap lastig, zeker omdat er elke dag nieuw huiswerk bij kwam. Dus: motiveer je tiener om bij te blijven. Dat kan bijvoorbeeld door hem te helpen met het inbouwen van een structuur, waarbij hij op vaste momenten (meteen na school, of meteen na het avondeten) zijn huiswerk maakt. Op die manier gaat hij niet achter de feiten aan lopen. Dit helpt ook om de uitleg tijdens de volgende les te begrijpen.

Tip 2: Maak tijd voor ontspanning
Naast de focus op schoolwerk, is het ook belangrijk om momenten van ontspanning te hebben: om school juist even los te laten, even niets te moeten of lekker fysiek bezig te zijn. Want hoeveel mensen hebben tegenwoordig geen last van burn out klachten omdat ze altijd ‘aanstaan’ en geen tijd hebben voor zichzelf? Geef je jongere dus ook de ruimte om zijn schoolwerk soms even neer te leggen en lekker te ontspannen, met vrienden af te spreken of te gaan sporten. Balans is het sleutelwoord!

Tip 3: Weet wat er speelt
Misschien doe je bovenstaande dingen al wel. Maar weet je ook wat er verder speelt? Hoe is de sfeer in de klas? Wordt er gepest? Heeft jouw tiener weleens een gesprek met de mentor? Want misschien is er wel een hele andere reden dat jouw jongere na verloop van tijd zijn motivatie verliest om op tijd te komen, of sterker nog, om überhaupt naar school te gaan. Dus vraag ’s middags bij thuiskomst niet alleen hoeveel huiswerk er gemaakt moet worden, maar ook hoe het was op school. Het ouderwetse kopje thee met een koekje doen soms wonderen. Dat klinkt eenvoudig…maar dat is het in de praktijk vast niet altijd. Toch hopen we je met deze drie tips een eind op weg te helpen, zodat jouw tiener er dit schooljaar voor blijft gaan!

Meer leren?
Ben jij jeugdleider en wil je ontdekken hoe je jouw jongeren motiveert, in balans houdt en uitdaagt om lekker mee te doen met de groep? Heb je behoefte aan meer ondersteuning en wil je sparren met andere jeugdleiders of jongerenwerkers? Meld je dan aan voor het trainingsevent van Youth for Christ op 1 oktober!

Meer informatie