Trends & Tips | Back to school

Help jongeren weer in balans te komen!

Heb jij ze al gespot, al die fietsende scholieren? De scholen zijn weer begonnen! Voor jongeren kan het moeilijk zijn om weer terug te komen in het schoolritme. De balans is, zéker na twee jaar van afstand, soms ver te zoeken. Jongerenwerker Jeanine geeft je drie tips om jouw jongere hierbij te helpen.

Als we onderweg zijn kunnen we er niet omheen: grote borden (variërend van Nijntje tot fietsende pubers) van de campagne ‘wij gaan weer naar school’ vinden we in bushokjes en om lantarenpalen heen gebonden. En als je door het winkelcentrum loopt zie je overal reclames voor agenda’s, schriften en de hipste etuis en waterflessen. Dat de scholen weer zijn begonnen is overduidelijk. Overheidscampagnes en winkelreclames proberen onze aandacht te trekken als het gaat om verkeersveiligheid of de laatste trends. Maar hoe zit het eigenlijk met een mentale campagne voor onze jongeren?

We staan aan de start van een nieuw seizoen: schooljaar 2022/2023. Voor veel jongeren het eerste schooljaar waarin ze hopelijk volledig onderwijs op school aangeboden krijgen en de sportcompetitie eens een keer niet onderbroken wordt. Eindelijk stabiliteit. Maar lukt het ze wel om het evenwicht weer op te pakken na 2,5 jaar aanmodderen? Jongeren – van brugger tot afgestudeerde student – hebben veel op hun bordje gehad de laatste jaren. Dat heeft hen flink uit balans gebracht. Staat de maatschappij daar wel goed genoeg bij stil?

Ik pleit voor een campagne ‘back to balans’, speciaal voor onze jongeren. En met deze drie tips help jij een handje mee:

  1. Help jouw jongere om zichzelf te zijn op school. Elke puber gaat graag mee met de laatste trend en bezwijkt nog wel eens onder de groepsdruk, als het gaat om uiterlijk en gedrag. Maar net zo zijn als de jongeren in je omgeving, dat is natuurlijk onmogelijk! Iedereen is tenslotte uniek. Toch ziet een puber dat vaak anders. Laten wij hem helpen te ontdekken hoe hij zichzelf kan zijn.
  2. Observeer de context van je jongere. Hoe waren de afgelopen 2,5 jaar thuis? Zijn er grote zorgen, problemen of life events geweest waar je jongere mentaal nog mee moet dealen? Niets staat een gezonde ontwikkeling en een goed schooljaar meer in de weg dan teveel bagage in je rugzak.
  3. Lees je in in de laatste trends in de jeugdcultuur, zodat je jouw jongere preventief kunt voorlichten over allerlei gevaarlijke verleidingen die hem dit schooljaar te wachten staan. Weet jij bijvoorbeeld genoeg over vapes, jeweetwel, van die elektronische sigaretten in allerlei smaken, zoals watermeloen, mango of aarbei? Grote kans dat jouw jongere er afgelopen zomer voor het eerste mee te maken heeft gehad op de camping. Denk bijvoorbeeld aan het boekje ‘Pubergeschikt’ wat Youth for Christ heeft ontwikkeld. Je kan het boek hier aanvragen.

En vergeet natuurlijk ook jezelf niet. Ik geloof dat jij en ik het instrument zijn in de ontmoeting met jongeren. Als jij jezelf in balans weet te brengen en die vibe over kunt brengen in je contact met de jongeren om je heen, dan kom je met bovenstaande tips al een heel eind. Er zit meer balans in je dan je denkt! En ook openheid over jouw disbalans helpt deze generatie het evenwicht te hervinden en te pakken. Alleen samen krijgen wij deze jongeren weer in balans. Doe jij met ons mee?

MEER LEZEN?

Wil je meer van dit soort blogs lezen? Elke maand verschijnt er een nieuwe ‘Trends & Tips’ blog. Lees bijvoorbeeld de blog van jongerenwerker Ruth de Vries over telefoongebruik onder jongeren.

Lees hier verder