“Tijdens het pizza’s bakken raken we aan de praat”

Onze jongerenwerkers stellen zich voor. Spaar ze allemaal! Dit keer: Rick van der Molen

Jongerenwerkers van Youth for Christ gaan hard voor jongeren. Ze zijn waar jongeren zijn. Zoeken hen op, geven hen hoop en zetten hen op het spoor van Jezus. Hoe doen ze dat? Waarom? En wat is het hun wens voor 2022? Ze vertellen het zelf. Dit keer: Rick van der Molen (46), teamleider en jongerenwerker in Lelystad.

Waarom ga jij hard voor jongeren?
“Het klinkt misschien soft, maar ik hou echt van jongeren. Ik heb vooral een warm hart voor jongeren aan de onderkant van de samenleving. Denk aan vluchtelingjongeren die zich in een vreemd land, vaak zonder ouders of familie, maar moeten zien te redden. Dat is zwaar! Maar ook Nederlandse straatjongeren die thuis zo weinig meekrijgen. Onder hun stoere gedrag zit ook maar een klein hartje. Ik wil deze kwetsbare jongeren vooruithelpen, hen de kans geven iets moois te maken van hun leven. Maar vooral wil ik hen vertellen over Jezus, omdat ik geloof dat dat het mooiste cadeau is dat je jongeren kunt geven.”

Wat is de mooiste ervaring in je werk?
“In Lelystad run ik samen met een groepje jongeren een cateringbedrijfje: Catering de Buurjongens. Met onze foodtruck gaan we naar feestjes of evenementen om daar een pizza-party of barbecue te organiseren. Het is zo’n mooie manier om met jongeren op te trekken! Jongeren leren belangrijke vaardigheden, doen waardevolle werkervaring op en krijgen positieve reacties van de klant. Je geeft echt een boost in zelfvertrouwen. Gaandeweg bouw ik ook echt een band met de jongeren op. Bijvoorbeeld met Levi. Tijdens het pizza’s bakken raakten we aan de praat over waar hij tegenaan liep, thuis en op school. Ik vroeg door over wat hij nou zou willen. Toen bleek dat hij eigenlijk wel verder wilde in de techniek. Ik heb hem vervolgens voorgesteld bij een bedrijf dat ik ken. Na een dagje proefdraaien, loopt hij daar inmiddels stage! Fantastisch toch? Van huis uit krijgen onze jongeren vaak niet de support die ze nodig hebben. Ik vind het heel gaaf dat ik hen dan verder kan helpen.”

Wat is je wens voor komend seizoen?
“De Buurjongens verder laten groeien, zodat we nog meer jongeren kunnen helpen. We zijn in 2019 begonnen en zitten nog in de opbouwfase, waarbij corona natuurlijk niet echt helpend is geweest. Maar het is al heel tof om te zien wat het jongeren brengt! Er draaien op dit moment acht jongens mee en ze vinden het allemaal superleuk. Als we een opdracht hebben, staan ze te trappelen om mee te gaan.”

Wat is jouw (grootste) talent?
“Het positieve naar boven halen, denk ik. Binnen De Buurjongens heb ik mezelf de opdracht gegeven jongeren zoveel mogelijk complimenten te geven. Als dingen niet goed gaan, benoem ik het, maar als iets wel goed gaat, geef ik onbeperkt complimenten. Daar geloof ik echt in. Een compliment is gratis, maar je ziet jongeren er enorm van opbloeien.

Verder geef ik niet gauw op. Ik zoek jongeren altijd weer op, geef hen een vierde, vijfde of zesde kans. Oók als ze het echt heel bont maken.”

Met Rick sluiten we de spaarplaatjesserie af. Heb jij de serie compleet? Je vindt alle verhalen op deze pagina.

DOE OOK MEE EN STEUN JONGERENWERKERS ALS RICK
Youth for Christ heeft hart voor jongeren. Wij worden geraakt door de problemen waar zij mee worstelen. In deze tijd maken we ons grote zorgen om de toenemende eenzaamheid en somberheid onder jongeren. Gedreven door God’s liefde zoeken we hen op! Help je mee? Jongerenwerkers als Rick hebben jouw financiële steun hard nodig om jongeren te kunnen blijven ontmoeten en hen op het spoor van Jezus te zetten.

Ja, ik doe mee!