Roma-jongens in Lelystad leren Jezus kennen door Youth Alpha

Je zou maar opgroeien in een familie van Roma-zigeuners en katholiek worden opgevoed, maar niet weten wie Jezus écht is. Tot je op een dag Gods stem hoort en de roeping voelt om jongeren over Jezus’ liefde te vertellen. Dat heeft Valentino (24) ervaren. Sinds drie jaar is hij vrijwilliger bij Youth for Christ in Lelystad. Samen met jongerenwerker Douwe begeleidt hij een groep jonge Roma-jongens bij hun zoektocht naar Jezus. 

Toen Valentino jaren geleden ernstig ziek werd, heeft hij ervaren dat God heel dicht bij hem was. “Hij sprak tot me op een dieptepunt van mijn ziekte, waarin ik bang en wanhopig was. Ik weet heel zeker dat het Gods stem was die ik hoorde. Hij heeft me genezen toen ik mijn zonden aan Hem beleed en Hem om vergeving vroeg. Ik heb daarna een relatie met Jezus opgebouwd en heb heel sterk de roeping ervaren om jongeren te vertellen over de liefde van Jezus. Maar ik wist niet hoe ik dat kon gaan doen.” Toen hij zijn jeugdvriend Douwe tegen het lijf liep bij de voetbalavonden van Youth for Christ, viel alles op zijn plek. “Samen zijn we de Youth Alpha gaan aanbieden aan een groep Roma-jongens die dicht bij mij staat.”

Een van de jongens die de wekelijkse Youth Alpha Bijbelstudie bezoekt is Beckham (14), het neefje van Valentino. Beckham is een vrolijke knul met een flinke dot gel in zijn haar, die met een grote glimlach vertelt over zijn liefde voor de Heer. ”Ik kwam altijd op woensdagavond voetballen bij jongerenwerkers Rick, Douwe en Jettie, en toen werd er gevraagd of we met een groepje jongens een Bijbelstudie wilden volgen. Ik zei meteen ja! Ik was heel blij met die vraag, want als je Bijbelstudie doet, leer je alles over Jezus. En dat wilde ik graag.”

Elke dinsdagavond komen ze bij elkaar in een kerkgebouw in Lelystad. De jongerenwerkers passen de bestaande methode van de Youth Alpha aan op wat de jongens uit hun groep, in de leeftijd van 12 tot 16 jaar, nodig hebben. Douwe: ”Jongens hebben wat meer activiteiten nodig dan meisjes. Ze hebben wel even hun aandacht erbij, maar dwalen daarna toch wat af. Als je een spel bedenkt nadat de Bijbel open is geweest, betrek je ze meer bij het onderwerp. Het spel dat we doen varieert wekelijks, maar past altijd bij het thema dat we behandelen. Na het spel gaan we in gesprek over wat de jongens hebben geleerd en kunnen ze vragen stellen.”

“Als je Bijbelstudie doet, leer je alles over Jezus. En dat wil ik graag!”

Valentino vertelt dat hij de jongens heeft zien groeien sinds ze met elkaar de Youth Alpha doen. “Vooral bij Beckham zien we groei. Hij heeft zijn leven aan Jezus gegeven! Hij staat op dinsdagavond altijd als eerste voor de deur en heeft er altijd heel veel zin in.” Er verschijnt een grote glimlach op het gezicht van Beckham als Valentino dat zegt. Hij geniet zichtbaar van de Bijbelstudie-avonden. “Het is heel leuk en gezellig, en we hebben het altijd over Jezus. Door de Youth Alpha heb ik een relatie gekregen met Jezus en dat voelt heel goed. Ik praat met Hem en Hij maakt me vrolijk. Zelfs als anderen onaardig tegen me doen, ben ik vrolijk.” Beckham weet dat God daar voor zorgt: “Hij kent me, ziet alles en weet dat ik in Hem geloof. De Bijbelstudie van Youth for Christ is heel belangrijk voor me.”

Het verhaal van Douwe, Valentino en Beckham laat zien dat onze God een God is van relaties. De inzet van jongerenwerker Douwe heeft Valentino aangetrokken, die op zijn beurt Beckham erbij heeft gehaald. Sinds de start van de Youth Alpha in Lelystad hebben meerdere jongens hun hart aan Jezus gegeven. Ook in Lelystad werkt God door ons heen aan Zijn Koninkrijk!

Dit verhaal lees je in onze twee jaarlijkse mini magazine, samen met andere inspirerende en boeiende verhalen over jongerenwerkers, jongeren en de activiteiten van Youth for Christ.

Vraag het magazine gratis aan!