Mirjam en Penny over hun gezamenlijke reis via maatjesproject Zoals JIJ

Een maatje dat je op weg helpt wanneer je je soms alleen voelt, het lastig vindt om vrienden te maken of vragen hebt over het zoeken van een studie die bij je past. Er zijn zoveel tienermeiden en -jongens die daar behoefte aan hebben, dat Youth for Christ Utrecht vijf jaar geleden het maatjesproject Zoals Jij startte. Ook maatjes Penny (21) en Mirjam (26) kennen elkaar al vijf jaar en zijn gegroeid van totaal onbekenden naar goede vriendinnen. Zij vertellen over hun gezamenlijke reis.

Toen Zoals Jij startte, merkte Mirjam dat het initiatief haar erg aansprak. Wel vrijwilligerswerk doen, maar je niet vastleggen op een vaste dag per week. Voor een student is dat ideaal. Ze meldde zich aan als maatje en werd gekoppeld aan de toen 17-jarige Penny. “Ik was net naar Nederland verhuisd vanuit Frankrijk en had het heel moeilijk”, vertelt Penny. “Op die leeftijd heeft iedereen al een vriendengroepje, iedereen is serieus met school of een vervolgopleiding bezig, het is heel lastig om dan te integreren. Ik voelde me toen zo alleen! Ik was echt heel eenzaam en ik wilde nabijheid. Vooral dat: iemand in mijn omgeving om mee op te trekken.”

Blind date

Het eerste contact vond Penny erg spannend. “Het was als een soort blind date, maar dan voor vriendschap.” “Ik vond dat ook heel spannend!”, vertelt Mirjam. “Ik kan me onze eerste ontmoeting nog heel goed herinneren. Het Nederlands was heel moeilijk voor jou, dus we gingen al snel over op Engels. We zaten in een cafeetje, het was heel gezellig.” “Klopt! En daarna gingen we nacho’s eten”, vult Penny aan, die inmiddels vloeiend Nederlands spreekt.

 

Belangrijke gesprekken

De meiden merkten al snel dat ze veel overeenkomsten hebben: ze houden allebei van borrelen en koffiedrinken op het terras, wisselen plantenstekjes uit, ze bezoeken samen steden en beurzen. Maar het belangrijkste zijn de gesprekken: in de loop der jaren heeft Mirjam Penny advies gegeven over hoe ze sociale contacten kon opbouwen, en ze bespraken welke doelen Penny had en hoe ze die kon behalen. Daarnaast hielp Mirjam Penny met vanalles en nog wat, zoals het vinden van een baantje, een sportvereniging en een studentenkamer.

Vriendschap

Mirjam: “Penny appte mij soms dat ze het die week te druk had voor een afspraak. Dat vond ik dan heel fijn. Ze heeft in de afgelopen jaren zoveel opgebouwd! Dat is echt heel goed.” Voor Mirjam is de vriendschap tussen de twee jonge vrouwen heel belangrijk geworden. “Ik kan heel veel van Penny leren. Zij heeft zoveel meegemaakt en is zo sterk! Haar leven is nog steeds niet gemakkelijk, maar ze gaat er wel voor.”

Betekenisvol
En ook voor Penny is Mirjam inmiddels veel meer dan alleen maatje. “Ik zie Mirjam echt als mijn grote zus en mijn vriendin. Als ik haar niet had ontmoet had ik nu nog thuis gezeten in mijn vrije tijd. Zij heeft mij in de afgelopen jaren zoveel advies gegeven over hoe ik mijn leven op kon bouwen en hoe ik mijn eigen situatie beter kon begrijpen. In veel dingen is zij de eerste stap geweest, ze heeft me echt gered toen ik iemand nodig had. Dat is heel betekenisvol.”

Over Zoals JIJ

Zoals Jij is een maatjesproject van Youth for Christ Utrecht voor tienermeiden en –jongens van 14 tot 20 jaar, waarbij kwetsbare tieners worden gekoppeld aan vrijwilligers. De vrijwilligers geven de tieners persoonlijke aandacht en samen ondernemen ze allerlei leuke dingen. In de afgelopen vijf jaar zijn er al zo’n honderd matches ontstaan! Nieuwsgierig geworden? Kijk op zoalsjij.nl.

Naast Zoals Jij biedt Youth for Christ door het hele land programma’s aan waarbij meisjes en jonge vrouwen op een laagdrempelige manier persoonlijke aandacht krijgen, zodat ze zelfverzekerd en weerbaar worden en Gods liefde ervaren.