“Ik wil zonder oordeel naar jongeren luisteren” 

Youth for Christ gaat voor jongeren! Onze jongerenwerkers stellen zich voor…  Dit keer: Matthijs Winter

Jongeren coachen vanaf de zijlijn. Hen helpen keuzes te maken die goed zijn voor henzelf en hun omgeving. Dat vindt jongerenwerker Matthijs Winter (27) zo gaaf aan zijn werk. Bij Youth for Christ combineert hij zijn passie voor jongeren met zijn passie voor God. 

“Ik vind het ontzettend gaaf om met jongeren te werken. Om te zien hoe ze volwassen worden en welke keuzes ze maken in dat proces. Het zijn misschien niet altijd de beste keuzes, maar daarom hebben ze ook anderen nodig die met hen meelopen op hun pad naar volwassenheid. Als jongerenwerker mag ik zo iemand zijn. Het is zo tof hen vanaf de zijlijn te mogen coachen!

Elke dag zoek ik jongeren op en bouw ik aan relaties. Ik draai de inloop, waarbij we door middel van een kopje koffie en een spelletje contact leggen met jongeren. Daarnaast ga ik de staat op om jongeren op te zoeken op de plekken waar ze hangen. Ook heb ik veel contact met partners als de gemeente, politie, leerplicht en andere jongerenwerkorganisaties. Met hen bespreek ik wat wij signaleren op straat en hoe we hierop in kunnen spelen.

Zo ga ik dit jaar aan de slag met een weerbaarheidstraining. Veel jongeren in de wijk komen uit kwetsbare of gebroken gezinnen. Vanuit huis krijgen ze niet de aandacht en begeleiding die ze nodig hebben. Resultaat is dat ze de wijk flink op stelten zetten met harde muziek, de geur van wiet en het ingooien van ruitjes… Ik wil jongeren helpen zich op een andere manier te uiten en keuzes te maken die goed zijn voor henzelf én hun omgeving.

Ik hoop dat jongeren gezond gaan leven, stabiele relaties aangaan en God leren kennen. Volgens mij zijn dat de belangrijkste ingrediënten voor een goed leven. Mooi aan werken voor Youth for Christ vind ik dat ik mijn passie voor jongeren kan combineren met mijn passie voor God. We bieden jongeren veel meer dan alleen advies en begeleiding, we bieden hen Jezus!

In mijn werk laat ik iets van Jezus zien door er onvoorwaardelijk voor jongeren te zijn en zonder oordeel naar ze te luisteren. Ik geloof dat jongeren het meeste leren van de manier waarop je handelt. Natuurlijk, woorden hebben ook effect. Ik praat regelmatig over het geloof en vertel jongeren dat Jezus er ook voor hen wil zijn. Maar ik denk dat ik met mijn doen en laten nog veel meer overbreng van wie Jezus is voor mij. En dus ook wie Hij kan zijn voor de jongeren.”

Blog Trends & Tips
Matthijs is een van de schrijvers in onze blog Trends & Tips, waar hij ouders en jongerenleiders tips geeft over verschillende onderwerpen. Lees bijvoorbeeld zijn blog over ‘Waarom zijn (nep)wapens nodig?’.

Naar het artikel