Trends & Tips | Waarom zijn die (nep)wapens nodig?

3 tips om jongeren te helpen zich veilig te voelen

Een jongetje van 10 met een neppistool op het voetbalveld, steekpartijen onder oudere  jongeren… We komen het regelmatig tegen. Waarom? Jongeren voelen zich onveilig.  Jongerenwerker Matthijs Winter geeft 3 tips om jongeren een gevoel van veiligheid te geven.

Zoals elke week gingen we ook afgelopen woensdag naar het voetbalpleintje in de wijk om te voetballen met kinderen. In een wijk waar vaak kleine opstootjes zijn tussen de kinderen, is het waardevol hen door middel van voetbal beter te leren kennen én te leren hoe ze op een andere manier met elkaar om kunnen gaan.

Deze keer kwam er al na een paar minuten een jongetje aan die vaak meedoet. En die ook vaak ruzie heeft. In een hoek van het veld zag ik hoe hij andere kinderen iets liet zien. Hij deed een beetje geheimzinnig, dus ik was benieuwd…

Na een poosje werd me duidelijk wat hij bij zich had: een pistool. Overduidelijk nep; helemaal van plastic en in felle kleuren. Maar toch, waarom nam hij dit mee? We waren aan het voetballen, iedereen kende elkaar, en hij is pas tien jaar.

Grote kans dat het te maken heeft met stoer willen doen. Met indruk maken om erbij te horen. Maar ik heb een sterk vermoeden dat er ook een diepere laag onder zit. We merken in ons straatwerk namelijk vaker dat er een gevoel van onveiligheid heerst onder jongeren. Meer jongeren denken dat het nodig is een mes bij zich te dragen en ze verheerlijken geweld in bijvoorbeeld muziek. Daarbij hebben jongeren door twee jaar coronatijd minder sociale voelsprieten; ze kunnen niet goed inschatten hoe ze het beste kunnen reageren.

De afgelopen tijd zien en horen we in Emmeloord steeds meer over steekpartijen waar jongeren bij betrokken zijn. Zowel als dader als als slachtoffer. Jongeren hebben een ontzettend kort lontje en de boel escaleert snel. Als je dan een mes bij je hebt, kan het zomaar misgaan. En zijn de gevolgen veel heftiger dan ooit de bedoeling was.

Een mes dragen jongeren in eerste instantie namelijk niet om iemand neer te steken, maar om zichzelf te verdedigen. Om een gevoel van veiligheid te creëren dus. Maar ze bereiken het tegenovergestelde. Want door een mes bij je te dragen, geef je ook anderen een oveilig gevoel. Waardoor zij op hun beurt ook de noodzaak voelen voortaan een mes mee te nemen.

 

Hoe kunnen wij als volwassenen jongeren een gevoel van veiligheid geven? Hoe laten we hen merken dat een wapen dragen niet helpt bij het krijgen van veiligheid? Ik geef je graag 3 tips:

  • Blijf in gesprek met jongeren in je omgeving. Vraag hen hoe het gaat, en probeer te begrijpen wat er speelt. Want wanneer jongeren hun verhaal en frustratie kwijt kunnen, kroppen ze dit niet op. Daarbij kan je hen helpen om de dingen te relativeren of suggesties aandragen om het op een goede manier op te lossen.
  • Wijs jongeren niet af. Stuur hen bijvoorbeeld niet weg als ze ergens op straat samenkomen. Want dat geeft hen het gevoel dat ze hun plek moeten verdedigen, en creëert een gevoel van onveiligheid.
  • Groet jongeren als je hen tegenkomt in de buurt of het winkelcentrum. Op die manier raken ze minder achterdochtig en voelen ze zich gezien. De eerste keer is soms ongemakkelijk, maar naarmate je hen vaker tegenkomt, gaan ze je herkennen en zelf ook groeten. Het helpt hen om te beseffen dat je niet ‘tégen’ hen bent, maar het beste met hen voor hebt.

Wil je meer van dit soort blogs lezen? Elke maand verschijnt er een nieuwe ‘Trends & Tips’ blog. Lees bijvoorbeeld de blog van jongerenwerker Jeanine Pellegrom over ‘connectie maken met jongeren’.

Lees hier verder