Trends & tips | Connectie maken met jongeren

De omgeving van jongeren zijn wij: de mensen om hen heen. En juist in deze tijd is het zo belangrijk dat wij jongeren zien. Dat ze met ons kunnen connecten. Maar hoe doe je dat? Jeanine Pellegrom, coördinerend jongerenwerker in Rotterdam, geeft vijf praktische tips.

Wanneer ik wekelijks vanuit het jongerencentrum in Rotterdam naar huis fiets, kom ik langs een grote, in blauw geverfde gevel waar de volgende quote op geschilderd is:

“De omgeving van de mens is de medemens.”

En elke keer opnieuw knalt deze quote bij mij naar binnen. In de tien kilometers die nog volgen, denk ik dan na over de impact van onze omgeving de afgelopen jaren. Jij hebt vast ook zo je gedachten over de impact van de pandemie en het effect ervan op ons sociale leven? De media zijn er de laatste tijd duidelijk in. Mentaal, emotioneel, psychisch en lichamelijk zijn we er niet bepaald beter op geworden. En als je mij vraagt wie hier het meest onder lijdt, zeg ik met mijn kloppende jongerenhart: de jeugd!

Jongeren hebben het meer dan wie dan ook nodig om te connecten met mensen buiten hun thuisomgeving. Voor een gezonde ontwikkeling, waarin jongeren hun eigen normen en waarden vormen, is het noodzakelijk dat ze met andere volwassenen dan alleen hun ouders in verbinding komen. Met jou bijvoorbeeld! Ze hebben het nodig échte gesprekken te voeren met échte mensen die het lef hebben aan hen het échte leven te laten zien. Niet het perfecte plaatje, maar juist de dingen die fout gaan en de levenslessen die jij daardoor al hebt geleerd.

5 tips om connectie te maken met jongeren

Het is meer dan ooit nodig dat wij als medemens de omgeving gaan vormen voor de jongeren om ons heen. Misschien lees je dit wel en vraag je je af hoe je dat ooit moet vormgeven en of die jongeren wel zitten te wachten op jouw bemoeienis!

Daarom geef ik je graag 5 tips mee die je kunnen helpen om vandaag nog de connectie te maken:

  1. Heb tijdens het doen van je boodschappen oog voor de vakkenvuller en caissière. Zeg ze gedag en vraag eens hoe het gaat.
  2. Ben je coach of trainer van een sportteam? Voeg tien minuten bijpraattijd toe aan je training zodat je weet hoe het écht gaat met je teamleden.
  3. Nodig de jongeren in je omgeving eens uit voor een film- of spelletjesavond bij jou thuis. Denk aan je buurjongen, je nichtje of je oppas.
  4. Like en reageer op de social media berichten van de jongeren uit jouw kerk. Het doet meer met ze dan je denkt.
  5. Zelf jongeren in huis? Plan vandaag nog twee uur in voor onverdeelde aandacht. Ga samen sporten, een spelletje doen, de hond uitlaten of maak een strandwandeling met een koffie-to-go.

Als je er nog een goed voornemen bij kunt hebben voor 2022: Wees een medemens voor jongeren dit jaar! Je bent harder nodig dan je denkt.

Foto Youth for Christ Sportweek, Rotterdam 2021

Onze jongerenwerkers zijn dag in, dag uit ‘een medemens’ voor kwetsbare jongeren. Wil jij hen helpen om dit werk te (blijven) doen? Word donateur!

Ik wil kwetsbare jongeren helpen!