“Jongeren zijn welkom met hun buiten- én binnenkant”

Onze jongerenwerkers stellen zich voor. Spaar ze allemaal! Dit keer: Roos Anne Bandsma

Jongerenwerkers van Youth for Christ gaan hard voor jongeren. Ze zijn waar jongeren zijn. Zoeken hen op, geven hen hoop en zetten hen op het spoor van Jezus. Hoe doen ze dat? Waarom? En wat is het hun wens voor 2022? Ze vertellen het zelf. Dit keer: Roos Anne (33), senior jongerenwerker in Arnhem.

Waarom ga jij hard voor jongeren?
“Vanwege hun harde buitenkant en zachte binnenkant. Veel jongeren willen in de eerste ontmoeting een bepaalde indruk afgeven. Bijvoorbeeld heel stoer, of juist zielig, of aanwezig. Dat heeft alles te maken met wat er speelt aan de binnenkant. Ik vind het belangrijk hen een plek te bieden waar ze er mogen zijn met die buitenkant, maar óók met wat er vanbinnen leeft. Jongeren zitten in een dynamische periode waarin ze loskomen van de plek waar ze opgroeien en op zoek gaan naar een nieuwe stam waar ze bij kunnen horen. Dat is best stormachtig! Het is zo nodig dat er volwassenen zijn die daarin met hen oplopen. Niet als hulpverlener en zonder iets van hen te willen. Maar als een volwassen vriend aan wie ze zich op kunnen trekken.”

Het is zo nodig dat er volwassenen zijn die met jongeren oplopen.
Roos Anne Bandsma

Wat is de mooiste ervaring in je werk?
“Jongeren die van deelnemer doorgroeien naar stagiaire of vrijwilliger. Voor mijn tijd in Arnhem werkte ik vijf jaar als jongerenwerker in Emmeloord. In de beginperiode trok ik een tijdje intensief op met een dertienjarig meisje. Laatst, zes jaar later, ontmoette ik haar weer: helemaal goed terechtgekomen en inmiddels kernvrijwilliger bij Youth for Christ in Emmeloord. Dat vind ik zo’n mooie vrucht van het investeren in haar en het zien van haar talenten! Ik word daar vooral zo blij van omdat ik zelf op zo’n moment overbodig wordt. Het hangt niet van mij af, maar door het beste in haar naar boven te halen kan ze het zelf én bemoedigt zij op haar beurt weer andere meiden.”

Wat is je wens voor de komende tijd?
“Dat er meerdere meidenclubs komen in Arnhem-Zuid en het Youth for Christ lukt ook oudere meiden te betrekken. Dat willen we al een tijdje, maar we merken dat de drempel voor oudere meiden hoger is en ze gauw het gevoel hebben dat je hen een probleem aanpraat. Dit jaar komen twee studenten van de opleiding social work hier specifiek hun afstudeeronderzoek naar doen: wat kunnen we inzetten voor deze doelgroep en waar ligt vooral de behoefte? Ik hoop dat we daardoor straks beter bij hen kunnen aansluiten.”

Wat is jouw talent?
“Uitnodigend uitdagen. Ik nodig jongeren eerst laagdrempelig uit: je mag er zijn. Maar vervolgens ben ik wel iemand die vragen gaat stellen en jongeren op een ontspannen manier probeert uit te dagen om zich te openen. Ik merk daarbij dat ik voor jongeren toegankelijk ben, en dat helpt natuurlijk. Ze voelen zich snel bij mij op hun gemak.”

DOE OOK MEE EN STEUN JONGERENWERKERS ALS ROOS ANNE
Youth for Christ heeft hart voor jongeren. Wij worden geraakt door de problemen waar zij mee worstelen. In deze tijd maken we ons grote zorgen om de toenemende eenzaamheid en somberheid onder jongeren. Gedreven door God’s liefde zoeken we hen op! Help je mee? Jongerenwerkers als Roos Anne hebben jouw financiële steun hard nodig om jongeren te kunnen blijven ontmoeten en hen op het spoor van Jezus te zetten.

Ja, ik doe mee!