“Heel tof dat ik de persoon mag zijn die ze weten te vinden”

Onze jongerenwerkers stellen zich voor. Spaar ze allemaal! Dit keer: Denise Jansen

Jongerenwerkers van Youth for Christ gaan hard voor jongeren. Ze zijn waar jongeren zijn. Zoeken hen op, geven hen hoop en zetten hen op het spoor van Jezus. Hoe doen ze dat? Waarom? En wat is het hun wens voor 2022? Ze vertellen het zelf. Dit keer: Denise Jansen (28), jongerenwerker in Deventer.

Waarom ga jij hard voor jongeren?
“Omdat ik het belangrijk vind dat jongeren een plek hebben waar ze zichzelf mogen zijn. Ik zie zoveel onzekerheid. Meiden die over grenzen gaan om gezien te worden, jongens die zich stoerder voordoen om erbij te horen. Ik wil jongeren meegeven dat ze zichzelf mogen zijn, en dat dat meer dan genoeg is. Want voelen dat je ertoe doet, dat je geliefd bent, heeft grote impact op hoe jongeren naar zichzelf kijken. En op de keuzes die ze maken. Ik hoor regelmatig opmerkingen die me zorgen baren. ‘O, het kan mijn ouders niet schelen hoe laat ik thuiskom.’ Dat klinkt misschien stoer, maar is toch verdrietig? Als je ouders al niet naar je omkijken, wie dan wel? Ik hoop dat jongeren bij ons oprechte interesse ervaren en iets proeven van God’s liefde voor hen.”

Wat is de mooiste ervaring in je werk?
“Ik vind het elke keer weer geweldig als jongeren zich thuis voelen. Sommigen noemen het jongerencentrum letterlijk een tweede thuis. Maar ik merk het ook als ze me bijvoorbeeld buiten inlooptijden een berichtje sturen om te vragen of ik tijd heb voor een kopje thee of een potje poolen. Dan weet ik dat ze eigenlijk iets willen delen of vertellen. Heel tof dat ik de persoon mag zijn die ze op zo’n moment weten te vinden. Ook vind ik het super wanneer jongeren zich inzetten voor andere jongeren. We hebben in Deventer een studio waar een paar van de oudere jongeren geregeld samen met binkies van twaalf aan de slag gaan met muziek. Die ouderen pakken dan echt een voorbeeldrol. Zo leuk om te zien!”

Ik wil jongeren laten voelen dat niets te gek is, dat ze alles mogen delen en ik zonder oordeel luister.
Denise Jansen (28), Deventer

Wat is je wens voor 2022?
“Dat we van betekenis mogen zijn voor meer wijken in Deventer. Want een heleboel jongeren weten ons te vinden, maar er zijn er nog zoveel meer. Op een paar locaties in Deventer staat ons werk nog in de kinderschoenen. Ik hoop dat we het verder kunnen verstevigen. Zodat steeds meer jongeren van ons horen.”

Wat is jouw (grootste) talent?
“Volgens mijn teamleden: enthousiasmeren en doorzetten. Ik vind mijn werk superleuk en dat uit zich soms in idioot lange werkdagen. Eén van de jongeren zei laatst dat ze vond dat ik heel makkelijk te benaderen ben en dat het daardoor fijn voelde om haar verhaal met mij te delen. Dat vond ik leuk om te horen, want het is precies wat ik graag wil: jongeren laten voelen dat niets te gek is, dat ze alles mogen delen en ik zonder oordeel luister.”

DOE OOK MEE EN STEUN JONGERENWERKERS ALS DENISE
Youth for Christ heeft hart voor jongeren. Wij worden geraakt door de problemen waar zij mee worstelen. Op dit moment maken we ons grote zorgen om de toenemende eenzaamheid en somberheid onder jongeren. Gedreven door God’s liefde zoeken we hen op! Help je mee? Jongerenwerkers als Denise hebben jouw financiële steun hard nodig om jongeren te kunnen blijven ontmoeten en hen op het spoor van Jezus te zetten.

 

Ja, ik help mee!