Grote dromen voor Youth for Christ Arnhem

“Heb je weer appels meegenomen vandaag?” Een jochie van een jaar of 10 staat hoopvol bij de bus van Youth for Christ op een schoolplein in Arnhem. Jongerenwerker Joep pakt de zak met appels en knoopt een praatje aan met het groepje jongens dat binnendruppelt. Ze zijn wel in voor een spelletje en een potje voetbal, om op adem te komen na de lange schooldag. “Dit is de doelgroep waar wij ons op richten”, vertelt teamleider Ineke. “Ze verwachten geen bijzondere dingen van ons, maar verlangen wel naar één ding: dat wij ze zien.”

In Arnhem is de organisatie van Youth for Christ flink op de schop gegaan in de afgelopen maanden. Het jonge team heeft een aantal nieuwe jongerenwerkers en de vraag van de gemeente Arnhem is anders dan in voorgaande jaren. Samen met twee andere organisaties wordt alle jeugd in Arnhem ‘bediend’. Youth for Christ richt zich daarbij vooral op de jonge jeugd, kinderen die in de bovenbouw van de basisschool zitten. Teamleider Ineke – ook nieuw bij de club – is blij met die positie. “Doordat we met jonge tieners werken, kunnen we ons focussen op het opbouwen van relaties met hen. Als ze hierna in de puberteit komen, met alle worstelingen die daarbij horen, is die relatie er al en dat is fijn. We bieden deze tieners een veilige plek waar ze gezien worden. Als ze zich op hun gemak voelen, durven ze het ook aan om een vriendje of vriendinnetje mee te nemen.”

Groots dromen

Ineke brengt samen met haar team structuur aan in het activiteitenaanbod. Een van de nieuwe ontwikkelingen daarin is een vast plek in de wijk Schuytgraaf, waar ‘De Kar’ staat. De Kar is nu nog een mobiele ontmoetingsplek, maar wordt een vast honk naast de Arnhemse sportvelden en het uitloopgebied van de basisscholen. “Ik droom graag groots”, lacht Ineke.

“In de toekomst zie ik hier dagelijks activiteiten. Wij zijn elke dag aanwezig en de kinderen komen na schooltijd aanlopen voor een kopje thee. We geven ze individuele aandacht, waar ze zo naar snakken in deze wijk. En ’s avonds gaan we open voor de oudere jeugd. De vlag van Youth for Christ is al van veraf te zien en het bruist hier van de activiteiten. Zodat heel Schuytgraaf weet: daar is het gezellig. Dat is mijn droom!”

Youth for Christ Arnhem blijft daarnaast doorgaan met de activiteiten die er al waren: een meidenclub, huiswerkbegeleiding en naschoolse activiteiten zoals spelletjes op het schoolplein, koken en houtbewerking. Ook gaan de jongerenwerkers op straat de hotspots af om jongeren te ontmoeten en met hen te praten.

Liefde uitdelen

De liefde van Jezus is voor Ineke de drijfveer om te gáán voor kinderen en jongeren. “Vanuit de liefde die Jezus mij geeft, deel ik liefde uit aan kinderen die daar te weinig van ervaren in hun jonge leven. Er zijn zoveel kinderen die niet geliefd worden of thuis geen veilige plek hebben. Dat kan allerlei redenen hebben, maar ik vind het belangrijk dat ze een plek vinden waar ze gezien worden. En het concreet vertellen over Jezus gaat daarbij spelenderwijs. Laatst vertelde een jongetje aan ons dat hij vaak alleen thuis is, wanneer zijn ouders allebei werken. Hij is dan weleens bang. Voor de jongerenwerker die bij hem was, was dat een mooie aanleiding om hem te vertellen dat hij altijd mag schuilen bij Jezus. En precies dát onderscheidt ons van de andere Arnhemse jongerenorganisaties. Ik droom graag groots en we hebben allerlei plannen, maar ik weet dat de Heer erbij is. Als Hij onze plannen zegent, komt het goed.”