“Genoeg jongeren kunnen wel wat positieve aandacht gebruiken”

Onze jongerenwerkers stellen zich voor. Spaar ze allemaal! Dit keer: Ljuba Gavrilovic

Jongerenwerkers van Youth for Christ gaan hard voor jongeren. Ze zijn waar jongeren zijn. Zoeken hen op, geven hen hoop en zetten hen op het spoor van Jezus. Hoe doen ze dat? Waarom? En wat is het hun wens voor 2022? Ze vertellen het zelf. Dit keer: Ljuba (30), (online) jongerenwerker in Ede.

Waarom ga jij hard voor jongeren?
“Jongeren zijn op zoek naar zichzelf, een mooie en tegelijk lastige periode in het leven. En best bepalend ook! Je kunt je ontwikkelen tot een positief en krachtig mens die goede keuzes maakt. Maar het kan ook de verkeerde kant op vallen. Juist daarom is het zo belangrijk dat we hen nu bijstaan. Zodat ze gaan ontdekken wie ze zijn en wat ze waard zijn. Ik denk dat positieve volwassenen om je heen heel belangrijk zijn om zelf positief in het leven te kunnen staan. En er zijn genoeg jongeren die wel wat positieve aandacht kunnen gebruiken.”

Wat is de mooiste ervaring in je werk?
“Wanneer jongeren oppikken wat wij hen meegeven en vervolgens elkaar ook onderling gaan steunen. Soms draai je je om en zie je iets gebeuren waarvan je denkt: wat gaaf, dit is waar ik het voor doe! Zo was er van de week een gast die een andere jongen een klap op zijn schouder gaf en iets zei in de trant van: ‘Hou vol man, het komt wel goed.’ Die positiviteit eruit gooien is best kwetsbaar. Ik vind het heel tof als jongeren dat durven en daardoor ook zelf tot bloei komen.”

Wat is je wens voor de komende tijd?
“Sinds eind 2021 ben ik bezig het met opzetten van Youth Online. Want er is een grote groep jongeren die je niet tegenkomt op straat of in het jongerencentrum. Jongeren met bijvoorbeeld autisme of borderline die achter een scherm kruipen omdat ze lastig meekomen in het sociale leven. Met Youth Online willen we deze ‘onzichtbare’ jongeren opzoeken. Hen online een plek bieden waar ze erbij horen. Ik hoop dat we Youth Online dit jaar flink kunnen uitbouwen, want het is zo belangrijk ook online aanwezig te zijn. Teveel jongeren worstelen alleen met hun probleem, voelen zich onnodig eenzaam. Die community moet er komen.”

Meer lezen over Youth Online? In dit artikel vertelt Ljuba er meer over.

Wat is jouw talent?
“Mijn enthousiasme denk ik. Vooral in het online jongerenwerk is dat heel belangrijk. Ik ben zelf erg thuis in de onlinewereld en in mijn vrije tijd al jaren actief als streamer van games. Daar ontstaat vaak ook een ingang voor verder contact. Maar om volgers te trekken met je stream, moet je bij uitstek een entertainer zijn. Ik vind dat superleuk om te doen. En gezien mijn groeiende groep volgers, weten anderen het blijkbaar ook te waarderen ;-).”

DOE OOK MEE EN STEUN JONGERENWERKERS ALS LJUBA
Youth for Christ heeft hart voor jongeren. Wij worden geraakt door de problemen waar zij mee worstelen. In deze tijd maken we ons grote zorgen om de toenemende eenzaamheid en somberheid onder jongeren. Gedreven door God’s liefde zoeken we hen op! Help je mee? Jongerenwerkers als Ljuba hebben jouw financiële steun hard nodig om jongeren te kunnen blijven ontmoeten en hen op het spoor van Jezus te zetten.

Ja, ik help mee!