Trends & Tips | Een nieuw jaar, nieuwe kansen?

Er is een nieuw jaar begonnen! Hét moment om te starten met al die dingen die op je wishlist staan. Toch? Het is een trend om in januari rond te bazuinen wat je in het nieuwe jaar allemaal wilt bereiken. Een nieuwe baan, beter presteren op school, eindelijk die mooie reis maken, misschien wel de hele Bijbel lezen… Allemaal goede voornemens, die vaak zo radicaal zijn dat ze al gedoemd zijn te mislukken voordat je er aan begonnen bent.

Ook jongeren maken volop nieuwe plannen. Ze willen goed van start gaan met alle dingen die op hun lijstje staan, maar vinden het vaak moeilijk om hun goede voornemens vol te houden. En dat is helemaal niet raar. Het brein van jongeren is er gewoon nog niet klaar voor om op dit gebied optimaal te functioneren. Pas in het 23e levensjaar is de prefontale cortex, ook wel frontaalkwab of ‘manager van het brein’ genoemd, volledig ontwikkeld. Deze cockpit van de hersenen zet de wat moeilijkere executieve vaardigheden in beweging, zoals plannen en organiseren op de lange termijn. Logisch dus, dat jongeren daar geen ster in zijn.

Toch is het goed om jongeren positief te ondersteunen bij de mooie, soms ambitieuze plannen die ze bij de start van een nieuw jaar maken. Je stimuleert ze daarmee om op zichzelf te vertrouwen en door te zetten.

Heeft jouw jongere ook goede voornemens? Zijn er dingen waar hij dit jaar helemaal voor wil gaan? Met deze drie tips van jongerenwerker Matthijs help jij jouw tiener een stapje op weg in het volhouden van zijn voornemens.

Tip 1: Help hem een doel te stellen dat realistisch is. Vaak willen jongeren een te grote stap in één keer nemen, waarvoor commitment nodig is. Het kan voor jongeren erg lastig zijn om dit vol te houden, ze vallen dan snel weer terug in oude gewoonten. Als hun doel realistisch is, is de kans groter dat het bereikt wordt. Jongeren kunnen groot dromen en dat is fantastisch! Help jij jouw tiener om zijn droom haalbaar te maken?

Tip 2: Laat je jongere voor een verandering kiezen waar hij zelf blij van wordt. Het is verleidelijk om goede voornemens te kiezen die een ander ook heeft. Als je tiener dingen doet waar hij blij van wordt, is het een stuk gemakkelijker om het vol te houden. Om dit te sturen, kun je je tiener bijvoorbeeld vragen wat zijn motivatie is bij datgene waar hij voor wil gaan.

Tip 3: Wees niet te hard voor je jongere. Soms lukken dingen gewoon niet in één keer. Falen hoort erbij en ook daar kan je tiener van leren. Dus laat ruimte voor fouten bestaan en laat het hem opnieuw proberen. En opnieuw, en opnieuw… tot het wél lukt. Je tiener merkt dat hij heeft geleerd van zijn fouten en dat hij heeft doorgezet.

‘Jongeren kunnen groot dromen en dat is fantastisch! Help jij jouw tiener om zijn droom haalbaar te maken?’

Tot slot: het is natuurlijk ook prima om géén goede voornemens te hebben. Niet alles hoeft tot in detail gepland te worden, je jongere kan de dingen ook op zijn beloop laten. Als hij nog geen idee heeft welke studie hij wil kiezen, wat hij dit jaar wil doen om de wereld te verbeteren of als het hem niet lukt om zijn schoolwerk tot in de puntjes te plannen, dan is dat helemaal niet erg. Ook als hij de dingen gewoon laat ontstaan, komt alles – met een klein beetje hulp van een volwassene – vanzelf een keer op zijn pootjes terecht.