Documentaire LIVE

Introductievideo

Bekijk de introductievideo om te ontdekken hoe deze documentaire tot stand is gekomen en waarom we hem hebben gemaakt. Ook maak je kennis met het jongerenwerk in Gorinchem. Hierdoor krijg je een beter beeld van de situatie waarin de documentaire zich afspeelt.

Documentaire

In de documentaire ‘De stem van jongeren’ volgen we vier jongeren gedurende een jaar. Dit begint in de periode nadat ze de Mediawijsheid Award 2018 hebben gewonnen voor de videoclip ‘Keuzestress’, waarin ze waarschuwen voor de gevolgen van sexting. We filmen hen terwijl ze hun muziek schrijven, discussiëren over verschillende onderwerpen en mogen heel dichtbij hun leefwereld komen. Ze staan op de drempel van volwassenheid. We gaan in gesprek met betrokkenen en behandelen thema’s zoals: opvoeding, toekomstperspectief, beroemd zijn, vaderschap, teleurstelling, ondernemerschap en onderwijs. Ondertussen werken ze samen aan het studioalbum ‘Toekomstmuziek’.

Youth for Christ Nederland merkt dat er in de samenleving te weinig en te eenzijdig aandacht is voor de ideeën en ervaringen van jongeren. Regelmatig overheerst de negatieve beeldvorming. Vaak worden vooral de kwetsbaarheid, de overlast en de risico’s benoemd. Als ze een formele stem krijgen, in bijvoorbeeld een jongerenplatform, dan komen hier vaak autochtone, hoger opgeleide jongeren op af. De doelgroep waar we in het jongerenwerk mee werken, zoekt vaak hun eigen weg om hun stem te laten horen. Ze spuiten leuzen met graffiti, schrijven (rap)teksten of verspreiden hun mening in vlogs en video’s op social media. Excessen en incidenten die onder deze groep plaatsvinden zijn niet goed te praten en worden terecht veroordeeld. Tegelijkertijd zien we dat er vaak weinig interesse is in wat er daadwerkelijk in jongeren omgaat, wat hen drijft en waarom ze doen wat ze doen.

Jongeren krijgen de gelegenheid om hun ideeën en ervaringen op een constructieve manier te uiten en te delen. We geven hen een platform en helpen hen de vertaalslag te maken naar de samenleving. Hiermee dragen we bij aan een volledige beeldvorming van hun leefwereld. Met dit unieke inkijkje in het leven van jongeren bieden we de samenleving de kans om te luisteren naar hun stem en beter te begrijpen wat er onder jongeren speelt.

Voor jongeren is er een kant-en-klaar werkblad ontwikkeld met verschillende opdrachten om met thema’s uit deze documentaire aan de slag te gaan. Kies als docent of jeugdleider de opdracht(en) die het beste past bij de jongeren. Download hier het werkblad. Het instructieblad kun je hier downloaden.