De huiswerkklas biedt jongeren structuur én een hoop lol

Woensdagmiddag, een groepje scholieren druppelt binnen bij ontmoetingsplek Downtown in Veenendaal. De kerstlichtjes, die nog niet zijn weggehaald, zorgen voor extra warmte en gezelligheid bij de wekelijkse huiswerkklas van Youth for Christ. Met iets te drinken en fruit erbij wordt er eerst nog wat gekletst over de schooldag, maar al snel gaan de telefoons aan de kant en is het stil – er wordt gewerkt.

Jongerenwerkers Angelique en Elize beantwoorden vragen en helpen de jongeren bij de stof. Het gezelschap is gemêleerd: er komen hier wekelijks zo’n 10 à 15 tieners van verschillende niveaus, die in de laatste groepen van de basisschool of in de onderbouw van de middelbare school zitten.

 

Thuiskomen

“Jongeren komen hier echt thuis”, vertelt Angelique. “Wij hebben de tijd en ruimte om deze tieners te begeleiden. Onze huiswerkklas heeft niet alleen een praktisch, maar ook een groot sociaal aspect: jongeren worden hier gehoord en gezien.”

Elize vult aan: “We merken dat de huiswerkklas een plek is waar jongeren hun verhaal kunnen doen. Als jongerenwerker sta je vaak neutraler in een moeilijke situatie, dan als ouder of leerkracht. Als een kind boos is kan hij bij ons zijn ei kwijt. We praten dan vaak met het kind over waarom ouders bepaalde keuzes maken of grenzen stellen. Door het uit te leggen merken we dat de boosheid deels verdwijnt en dat is fijn voor het kind. Maar”, gaat Elize lachend verder, “als ze na de huiswerkklas naar huis gaan, gaat het puberbrein weer aan hoor!” Angelique: “Dat is toch heel normaal? Een tiener zet zich af tegen zijn ouders, en dat hoort ook zo.”

“Onze huiswerkklas biedt jongeren structuur, warmte, begrip, verbinding, een luisterend oor én een hoop lol”, zegt Angelique. “We doen vaak aan het eind van de middag een leuk spelletje, bijvoorbeeld Meidenplof of 30 Seconds. Want daar is thuis niet bij iedereen ruimte voor.”

Een van de meiden* schuift aan bij het gesprek. Toen ze in groep 7 zat, kwam ze voor het eerst bij de huiswerkklas. Nu zit ze in de brugklas en komt ze elke week samen met haar oudere zus huiswerk maken bij Youth for Christ. “Als ik thuis mijn huiswerk doe, word ik snel afgeleid door mijn telefoon. Hier lukt het me om aan het werk te gaan. Je wordt hier geholpen als je vragen hebt en iedereen is aardig voor elkaar. Ja, ik vind het hier gewoon heel erg fijn.”

*Deze jongere wil anoniem blijven.

Over de huiswerkklas

De huiswerkklas is ontstaan doordat Youth for Christ Veenendaal een behoefte naar laagdrempelige huiswerkbegeleiding opmerkte bij tieners die bij de inloop kwamen, maar ook bij ouders en docenten. Tieners zochten een veilige plek met vertrouwde gezichten om in alle rust aan het werk te kunnen, scholen verwezen hun scholieren door, en ouders belden met de vraag of er plek was voor hun zoon of dochter.

En de kosten? “We bieden dit gratis aan, dus de drempel is laag”, aldus Elize.

Wil je deze activiteit ondersteunen, zodat deze gratis kan blijven én we meer jongeren kunnen helpen? Ondersteun ons!

Doneer hier!