Davey: “Als Youth for Christ er niet was geweest, was ik op straat beland”

Eén hand aan zijn kruk en in de andere een kop koffie. Met een grote lach op zijn gezicht vertelt Davey (20) hoeveel plezier hij elke dag heeft bij The Mall. Het jongerencentrum van Youth for Christ in Deventer bestaat twintig jaar. Dit najaar is het jubileum uitgebreid gevierd. De kracht van The Mall? “Hier is de vibe altijd goed”, aldus Davey.

Als klein mannetje kwam hij al er al over de vloer. Zijn fysieke beperking, een spierziekte die zijn benen heeft aangetast, zorgde ervoor dat hij zich alleen maar kon voortslepen met een rollator. “Ik was 8 of 9 jaar toen een vriendje mij meenam naar het jongerencentrum. Ik kon toen niet lopen en werd vaak nagestaard op straat. Ik was onzeker en werd soms helemaal gek van de opmerkingen die mensen over me maakten. Toen ik bij Youth for Christ kwam vond ik de sfeer zó leuk dat ik er vervolgens elke dag naartoe ging. Hier is het gezellig, er zijn leuke mensen. Het jongerencentrum is echt mijn tweede thuis geworden!”

Een operatie in zijn vroege tienerjaren zorgde ervoor dat Davey kon leren lopen met een kruk. Zijn vrienden en ouders, maar ook de jongerenwerkers van Youth for Christ, hebben eraan bijgedragen dat hij doorzette en zichzelf pushte om elke dag sterker te worden. Letterlijk en figuurlijk ging hij stevig in zijn schoenen staan. “Nu maakt het me niet meer uit als ik word nagekeken.”

“Het is mijn droom om een voorbeeld voor andere jongeren te zijn”

Davey ontmoette jongerenwerkers die zijn passie deelden: rapmuziek. Zij motiveerden hem om zelf muziek te gaan maken. Dat was best eng, maar toch ging Davey aan de slag. En met succes! Hij bleek talent te hebben en was elke dag in de muziekstudio van het jongerencentrum te vinden. “Ik noem mezelf Manke, dat is voor mij de perfecte artiestennaam.”

Al snel kreeg Davey de sleutel van het jongerencentrum, zodat hij kon komen en gaan wanneer hij wilde. Hij begeleidt nu andere tieners die met muziek aan de slag willen. “Het is mijn droom om een voorbeeld voor andere jongeren te zijn”, vertelt Davey. “Mensen zien dat ik met een kruk loop en toch ben ik net als alle anderen. Ze zeggen vaak tegen me: ‘jij rockt je handicap!’ Dát is mijn kracht.”

“Als Youth for Christ er niet was geweest, was ik op straat beland en misschien in de problemen gekomen, net als veel jongens in mijn omgeving”, besluit Davey. “Ik had nooit gedacht dat ik me zó geaccepteerd en zelfverzekerd zou voelen. De jongerenwerkers hebben mij heel erg geholpen.”