5 tips voor diepgang

5 tips voor diepgang

Soms vertellen jongeren de meest onthullende verhalen als antwoord op de simpelste vragen. En soms krijg je de meest oppervlakkige antwoorden op heel complexe vragen. Jongerenwerker Elbert geeft 5 tips voor diepgang en open gesprekken.

In de Mobiele Ontmoetingsplek (MOP) in Ede heeft Elbert in allerlei situaties met groepen jongeren vragenspellen gespeeld: Hollandse meiden, Marokkaanse jongens, iedereen door elkaar. Het begint heel simpel: zet een spel op tafel. De jongeren zien het, worden nieuwsgierig, pakken het en beginnen met vragen stellen.

Vijf tips van Elbert voor open gesprekken:

  1. Kies een vragenspel dat past bij de jongeren die er zijn. Er zijn vele varianten. (Openhartig, Kletspot, etc.)
  2. Oprechte nieuwsgierigheid naar het leven van jongeren is belangrijk. Vraag dus door. ‘Waarom?’ Vraag ook om voorbeelden.
  3. Beantwoord zelf ook vragen. Hierdoor leren ze ook jouw leven kennen. De mate waarin je zelf open bent, bepaalt hoe open zij durven zijn.
  4. Een natuurlijk gesprek is veiliger dan een vragen-spervuur. Het is prima als je het spel even vergeet en het gesprek doorgaat. En als iemand het zat is, wordt het vanzelf tijd voor een volgende vraag.
  5. Laat diepgang ontstáán. Geforceerd diepgang zoeken werkt niet. Dat hoeft ook niet, want er komt later wel een moment voor diepgang.

Het is gek, maar jongeren ervaren een vragenspel echt als een spel. Ze willen ‘dat ene spel doen met al die vragen’. Ze vragen ook niet direct om een goed gesprek, maar doordat ze telkens dit spel erbij pakken merk je dat jongeren hier behoefte aan hebben. De goede gesprekken ontstaan spelenderwijs.

Een leuk spel om met jongeren te spelen is PLOF!. Met de beste vragen uit het jongerenwerk van Youth for Christ.