3 tips voor een goede neerplofplek

3 tips voor een goede neerplofplek

Een bank om neer te ploffen. Waar je even helemaal niets moet. Geen activiteiten, geen huiswerk. Het gekke is dat jongeren die even niets moeten, vaak uit zichzelf weer dingen gaan ondernemen. Dat gebeurde ook bij Davy.

Jongerenwerker Wouter Koorevaar vertelt: “Toen Davy* hier op zijn eerste stagedag aankwam, had hij het helemaal gehad met school. Hij plofte neer op de bank. ‘Eindelijk even helemaal niks doen’, zei hij. Ik heb hem even laten liggen. Na een tijdje stond Davy zelf op, zag dat de waterkoker kapot was en begon hem te repareren. De rest van het jaar heeft hij allemaal klusjes gedaan in het centrum.”

Wouter geeft 3 tips om een plek te creëren waar jongeren met plezier neerploffen:

  1. Zorg dat je een 1-op-1 moment hebt met een jongere waarin hij neer kan ploffen. Dit kan trouwens heel goed in de auto.
  2. Laat jongeren op adem komen. Creëer een setting waarin ze voelen dat er even niks moet. Zo ontdekken ze onbewust wat ze zelf eigenlijk willen. Laat je vervolgens verrassen door waar ze zelf mee komen.
  3. Neem hen mee in wat je al doet. Ben je bezig met de afwas? Gooi iemand een theedoek toe. Ga je net boodschappen doen? Neem een jongere mee. Soms voelen jongeren zich gezien als ze simpelweg met je mee mogen lopen.

Voor iedere tip geldt: het is geen garantie, maar het vergroot de kans op een goede relatie op langere termijn.

Een mooie manier om in gesprek te gaan is elkaar leuke vragen voorlezen, bijvoorbeeld van het bekende Pickwick theezakje. Jongeren reageren makkelijk op dit soort vragen en je kunt op een speelse manier doorvragen. Rechtstreeks heel persoonlijke vragen stellen werkt niet (altijd).

In het spel PLOF! vind je de 52 leukste vragen uit het jongerenwerk van Youth for Christ.