“Zo oneerlijk als je al met 1-0 achterstand begint”

Onze jongerenwerkers stellen zich voor. Spaar ze allemaal! Dit keer: Martin Kamp

Jongerenwerkers van Youth for Christ gaan hard voor jongeren. Ze zijn waar jongeren zijn. Zoeken hen op, geven hen hoop en zetten hen op het spoor van Jezus. Hoe doen ze dat? Waarom? En wat is het hun wens voor 2022? Ze vertellen het zelf. Dit keer: Martin Kamp (29), jongerenwerker in Delft.

Waarom ga jij hard voor jongeren?
“Jongeren zijn zoekers en ontdekkers en dat vind ik gaaf. God heeft een groot hart voor jongeren en daarom wil ik hen bij Youth for Christ een thuis geven. Ik heb Theologie gestudeerd, maar voel me (nog) niet klaar voor de preekstoel. Mooi aan werken bij Youth for Christ vind ik dat ik God’s boodschap uitdraag, en tegelijk midden in de maatschappij sta. Daarbij heb ik altijd al een groot rechtvaardigheidsgevoel gehad. Ik kan er niet goed tegen dat sommige jongeren van jongst af aan al 1-0 achterstand hebben, alleen maar omdat ze een andere afkomst of slechte thuissituatie hebben. Ik wil hen helpen zinvolle keuzes te maken en te bouwen aan een goede toekomst.”

Wat is de mooiste ervaring in je werk?
“Eén van de jongens, een moslim, had ruzie met zijn broer. ‘Hij moet excuses maken. Maar dat zie ik hem niet snel doen’ vertelde hij me. Ik vroeg of ik voor hem mocht bidden. Dat mocht. Een week later vroeg hij of ik voor hem gebeden had. ‘Dezelfde avond nog,’ antwoordde ik. ‘De volgende ochtend heeft mijn broer het goed gemaakt met mij’, zei de jongen. Dat vond ik zo mooi! Het is voor mij het bewijs dat God zelfs in kleine, alledaagse dingen betrokken is bij het leven van onze jongeren.”

In mijn werk zie ik bewijs dat God zelfs in kleine, alledaagse dingen betrokken is bij het leven van onze jongeren.
Martin Kamp (29), Delft

Wat is je wens voor het komende jaar?
“Meer vrede en recht in de straten van Delft. In de wijken waar we werken, heerst een sterke straatcultuur. ‘Als jij mij slaat, sla ik harder terug.’ Vanuit Youth for Christ willen we jongeren stimuleren te kiezen voor de weg van liefde in plaats van geweld. Zodat het stoer wordt om niet terug te slaan, of om een compliment te geven. In onze jongerencentra zie je die cultuurverandering al terug. Dit jaar breiden we dat uit met een project waarbinnen onze jongeren een evenement gaan organiseren voor andere jongeren in de stad. Een evenement waar ze zelf enthousiast van worden en waarmee ze tegelijk een positieve boodschap brengen in de stad.”

Wat is jouw (grootste) talent?
“Mijn humor en mijn inlevingsvermogen. Daardoor lukt het me dichtbij jongeren te staan. Humor helpt vaak om het ijs te breken. En je kan met een geintje negatief gedrag benoemen zonder dat het gelijk veroordelend is. Want jongeren weten vaak heus wel dat bepaalde dingen niet door de beugel kunnen. Met een grapje laat ik weten dat ik het zie en dat ik er wat van vindt, maar ook dat de jongere er – ondanks dat gedrag – mag zijn.”

DOE OOK MEE EN STEUN JONGERENWERKERS ALS MARTIN
Youth for Christ heeft hart voor jongeren. Wij worden geraakt door de problemen waar zij mee worstelen. Op dit moment maken we ons grote zorgen om de toenemende eenzaamheid en somberheid onder jongeren. Gedreven door God’s liefde zoeken we hen op! Help je mee? Jongerenwerkers als Martin hebben jouw financiële steun hard nodig om jongeren te kunnen blijven ontmoeten en hen op het spoor van Jezus te zetten.

Ja, ik help mee!