Youth Alpha: een eerste kennismaking met God

Het is dinsdagavond. Een koude wind snijdt om de oren  op een voetbalplein in Velserbroek. Maar dat hindert niet: te midden van zo’n twintig jongeren neemt jongerenwerker Jeroen het woord om voor de toegestroomde jongeren te bidden. Hoewel de meesten niet meebidden, zijn ze stil als Jeroen het woord neemt.

Even daarvoor zat Jeroen nog met zijn team van vrijwilligers in een kerkgebouw in Haarlem, waar ze tijdens het avondeten met elkaar de voetbalavond voorbereidden. Het gesprek ging niet alleen over de tieners die ze op dinsdagavond spreken, maar ook over de op handen zijnde Youth Alpha cursus, speciaal voor jongeren ‘van de straat.’

“Voor deze jongeren is de Youth Alpha de eerste kennismaking met God”, vertelt Jeroen. “Zij zijn vaak bezig met een zoektocht naar iets groters in het leven. Jongeren hebben grote levensvragen en praten daar met elkaar over, zonder dat er een oordeel is. Op die manier hebben we meerdere jongeren in contact gebracht met Jezus. Ik vind dat supergaaf!”

De kerken in Haarlem werken samen met Youth for Christ, om met elkaar een grotere groep jeugd te kunnen bereiken. Zo krijgen niet alleen de kerkelijke jongeren de kans om een Alpha cursus te volgen, maar ook de jongeren die Youth for Christ op straat ontmoet.

Een van de jongeren die de Youth Alpha in Haarlem heeft gevolgd, is Ischa (21). “Ik was niet actief met God bezig, maar wilde wel dingen leren en ontdekken over het geloof”, vertelt Ischa. “Door de Youth Alpha heb ik een relatie met God gekregen en heb ik geleerd hoe je het volgen van Jezus in de praktijk brengt. Ik werd bemoedigd, wilde steeds meer weten en ging me steeds meer verdiepen in allerlei thema’s. En ik kreeg steeds meer mensen om me heen die in God geloven, dat was heel fijn.”

Ischa raakte later betrokken als vrijwilliger: hij is gespreksleider bij de Youth Alpha cursus én helpt mee bij de voetbalavonden.

Met een nieuwsgierige blik in zijn ogen luistert Ischa als Jeroen vertelt over zijn ervaringen. “Er zijn zoveel bijzondere verhalen te vertellen over wat we hier hebben meegemaakt”, zegt Jeroen. “Zo spraken we elke week op het voetbalplein een jongen, die absoluut niets van God wilde weten. Maar omdat er bij de Youth Alpha gratis eten was, is hij de cursus gaan volgen. En hij kwam elke week, sloeg niet één keer over. Je kon aan hem zien dat hij zoekend was, hij had vervelende dingen meegemaakt en het deed hem goed om met ons te praten, om zo te ontdekken dat er meer in het leven is. Hij is nu al wat ouder, maar we spreken hem af en toe nog. Hij wil het contact niet verliezen.”

Ischa vult aan: “Er is hier niet alleen lekker eten, maar ook een plek om met elkaar te praten en over dingen na te denken. Iedereen die hier komt heeft zijn eigen verhaal en staat op zijn eigen manier in het leven. Dat verschil tussen jongeren geeft ons de kans om te laten zien hoe tof het is om te geloven in één God.”

Ook bij het voetballen op dinsdagavond voert Ischa mooie gesprekken met tieners. “Jongeren vragen zich hardop af waarom wij elke week weer naar dat plein komen. We vertellen ze dan dat we, door er voor de jongeren te zijn, de liefde van God willen verspreiden. Ze vinden dat heel tof en het biedt een opening naar mooie gesprekken. Laatst hebben we een Bijbel uitgedeeld aan twee druktemakers, echte mannetjes. Ze zijn er thuis in gaan lezen. Dat vind ik hele mooie momenten.”

Jongeren kunnen op onze hulp rekenen wanneer ze de kerk willen verkennen. Steun jij ons werk zodat wij jongeren helpen de kerk te leren verkennen?

 

Naar de actiepagina