Wat is sexting? Hoeveel jongeren krijgen hiermee te maken en hoe ga je er over in gesprek? Op deze pagina vind je waardevolle en praktische informatie, tips en links over het onderwerp sexting en jongeren.
De weg naar volwassenheid in een digitale wereld kent zowel mogelijkheden als uitdagingen. Jongeren zijn nog volop aan het ontdekken wie zij zijn en wat hun plek is in de wereld. Waar zij als klein kind de vraag stelden -‘waar komen baby’s vandaan’, stelt een puber vragen aan vrienden en zoekt hij online naar antwoorden. Voorzichtig begint je tiener aan een seksuele ontdekkingstocht.
Wat is sexting?
Sexting is het digitaal versturen van seksueel getinte foto’s. Het woord sexting is een combinatie van de Engelse woorden sex en texting (texting betekent sms-en): het versturen van een eigen naaktfoto, spannende video of erotisch tekstbericht. Eén op de vijftien jongeren verstuurt weleens zo’n seksueel getinte foto van zichzelf. Het kan variëren van enigszins verhullend tot helemaal bloot.
Waarom doen jongeren aan sexting?
Voor jongeren is sexting een nieuwe manier om liefde en seksualiteit te beleven en hun seksuele identiteit te ontdekken. Ongeveer 12,5% van de jongeren doet aan sexting. De meesten zien het als een manier van flirten. Als het vrijwillig en met wederzijds enthousiasme wordt gedaan, kan dit een normaal en gezond onderdeel zijn van de seksuele ontwikkeling van jongeren. Maar er kan ook sprake zijn van druk of dwang om seksueel getint materiaal te versturen. Meisjes en jongens doen soms aan sexting als grap, om aandacht te krijgen, of onder druk. Maar voor andere jongeren is het een vorm van normaal gedrag, waarmee zij flirten en populair willen worden. Jongeren worden daarbij soms beïnvloed door de seksueel getinte foto’s die zij zien van beroemdheden in de media.
Sexting via Snapchat
Snapchat is enorm populair als het gaat om het verzenden en ontvangen van seksueel getinte berichten. Veel jongeren denken namelijk dat hun foto of bericht binnen de kortste keren weer verdwijnt zodra deze is geopend. Alleen is dit helaas niet altijd het geval. De foto’s verdwijnen wel, maar de ontvanger kan altijd een screenshot maken of een foto maken met een ander toestel. Vanaf dat moment heb je geen controle meer over wat een ander met de foto’s gaat doen. Helaas kunnen zulke foto’s je nog jaren blijven achtervolgen.