Wat is sexting?

Wat is sexting?

Wat is sexting? Hoeveel jongeren krijgen hiermee te maken en hoe ga je er over in gesprek? Op deze pagina vind je waardevolle en praktische informatie, tips en links over het onderwerp sexting en jongeren.

De weg naar volwassenheid in een digitale wereld kent zowel mogelijkheden als uitdagingen. Jongeren zijn nog volop aan het ontdekken wie zij zijn en wat hun plek is in de wereld. Waar zij als klein kind de vraag stelden -‘waar komen baby’s vandaan’, stelt een puber vragen aan vrienden en zoekt hij online naar antwoorden. Voorzichtig begint je tiener aan een seksuele ontdekkingstocht.

Wat is sexting?

Sexting is het digitaal versturen van seksueel getinte foto’s. Het woord sexting is een combinatie van de Engelse woorden sex en texting (texting betekent sms-en): het versturen van een eigen naaktfoto, spannende video of erotisch tekstbericht. Eén op de vijftien jongeren verstuurt weleens zo’n seksueel getinte foto van zichzelf. Het kan variëren van enigszins verhullend tot helemaal bloot.

Waarom doen jongeren aan sexting?

Voor jongeren is sexting een nieuwe manier om liefde en seksualiteit te beleven en hun seksuele identiteit te ontdekken. Ongeveer 12,5% van de jongeren doet aan sexting. De meesten zien het als een manier van flirten. Als het vrijwillig en met wederzijds enthousiasme wordt gedaan, kan dit een normaal en gezond onderdeel zijn van de seksuele ontwikkeling van jongeren. Maar er kan ook sprake zijn van druk of dwang om seksueel getint materiaal te versturen. Meisjes en jongens doen soms aan sexting als grap, om aandacht te krijgen, of onder druk. Maar voor andere jongeren is het een vorm van normaal gedrag, waarmee zij flirten en populair willen worden. Jongeren worden daarbij soms beïnvloed door de seksueel getinte foto’s die zij zien van beroemdheden in de media.

Sexting via Snapchat

Snapchat is enorm populair als het gaat om het verzenden en ontvangen van seksueel getinte berichten. Veel jongeren denken namelijk dat hun foto of bericht binnen de kortste keren weer verdwijnt zodra deze is geopend. Alleen is dit helaas niet altijd het geval. De foto’s verdwijnen wel, maar de ontvanger kan altijd een screenshot maken of een foto maken met een ander toestel. Vanaf dat moment heb je geen controle meer over wat een ander met de foto’s gaat doen. Helaas kunnen zulke foto’s je nog jaren blijven achtervolgen.

Hoe kan ik in gesprek gaan over seksualiteit?

Hoe geef je jongeren een Bijbels beeld mee van seksualiteit, en bereid je ze tegelijkertijd voor op een wereld vol andere denkbeelden? In dit artikel staat advies over hoe je met jouw tiener in gesprek gaat over seksualiteit.

Artikel 'In gesprek over seksualiteit'

Hoe ga je om met de seksuele zoektocht van jouw jongere?

Jongeren gaan op seksuele ontdekkingstocht door sexting. Experimenteren met seksualiteit en relaties is iets van alle tijden en hoort bij de turbulente pubertijd. Maar in tegenstelling tot vroeger, gaan jongeren vandaag de dag met hun smartphone in de hand op seksuele ontdekkingstocht. En dan ineens gaat een in vertrouwen gestuurde foto de hele school door… Hoe ga je om met die seksuele zoektocht van jouw jongere?

Artikel 'Seksuele ontdekkingstocht door sexting'

Hoe kan ik met mijn kind praten over sexting?

Met jongeren praten over sexting kan tegenstrijdige gevoelens oproepen. Je wilt ze tegen van alles beschermen en tegelijkertijd ook begeleiden op hun weg naar volwassenheid. Onderzoek laat zien dat goed geïnformeerde tieners op latere leeftijd aan seks beginnen en minder vatbaar zijn voor sociale druk en (online) risicogedrag – zoals sexting – dan leeftijdsgenoten bij wie er thuis een taboe op rust. Mediacoach Leenard Kanselaar geeft waardevolle tips die handvatten vormen in het gesprek.

Artikel 'Tips om te praten over sexting'

Hoe praat je over seks in de kerk?

Als je jongeren wilt bereiken, is het belangrijk om open in gesprek te zijn. Sociaal-emotionele, cognitieve, lichamelijke en geestelijke aspecten kunnen bijvoorbeeld meespelen in het gesprek over seksualiteit. Probeer te ontdekken welke voor jouw jongere(n) belangrijk is. Jeugdwerkexpert Jan-Willem van Tienhoven van Youth for Christ geeft je graag zes tips over hoe jij als jeugdleider met jouw jongeren in gesprek kunt gaan over seksualiteit.

Artikel 'Over seks praten in de kerk?!'

Tot slot

Seksualiteit is een ingewikkeld thema, dat zowel mooie als donkere kanten kent. Om jouw jongere(n) in een veilige setting op te voeden op seksueel gebied, mag je starten met gebed: vraag je hemelse Vader om wijsheid en de juiste benadering van je kind. Geen kind is hetzelfde en daarom zal ook elk gesprek over seksualiteit anders zijn. Vertrouw erop dat God je hierin aan de hand zal nemen, als je Hem daar om vraagt!

Mediawijs Opvoeden

Wil je meer weten over de digitale leefwereld van jouw kind, tiener of jongere? Vraag dan gratis het magazine Mediawijs Opvoeden aan: een magazine vol informatie over gamen, social media, schermtijd en de digitale seksuele zoektocht van tieners. Mediawijs Opvoeden biedt je handvatten om op een goede manier met je kind over deze thema’s in gesprek te gaan.