6 tips om met jouw kind te praten over sexting

Eén op de vijftien jongeren verstuurt weleens een seksueel getinte foto van zichzelf. Dat noemen we sexting. Wat dit precies is lees je in het artikel ‘Jongeren gaan op seksuele ontdekkingstocht door sexting’. In dit artikel geeft mediacoach Leenard jou 6 tips om met je kind te praten over sexting. 

Het is begrijpelijk dat je je tiener wilt beschermen en daarom het liefst verbiedt ooit aan sexting te beginnen. Toch is verbieden geen goed idee. Als je iets streng verbiedt, is de kans groot dat je kind uit angst voor afwijzing of veroordeling niet naar je toe komt wanneer het online toch een keer misgaat. Wat kun je wel doen?

1. Praat over seks en sexting. Vroeg of laat komen jongeren hiermee in aanraking. Praten is de beste preventie. Onderzoek laat zien dat goed geïnformeerde tieners op latere leeftijd aan seks beginnen en minder vatbaar zijn voor sociale druk en (online) risicogedrag, zoals sexting, dan leeftijdsgenoten bij wie er thuis een taboe op rust.

2. Bespreek ‘wat als’-situaties. De onlinewereld gaat snel. Soms moeten jongeren binnen een paar seconden beslissingen nemen die langdurige gevolgen kunnen hebben. Bespreek met je kind situaties die online voor kunnen komen en oefen met reacties die ze kunnen versturen.

3. Maak tieners bewust van hun eigen verantwoordelijkheid. Maak je kind duidelijk: krijg je een naaktfoto doorgestuurd die niet voor jou is bestemd? Stuur deze dan niet door en verwijder het beeld. Want als jij de foto doorstuurt, maak je de situatie erger. Daarbij is het doorsturen en verspreiden van andermans foto’s, simpelweg strafbaar. Wijs je kind daarop.

4. Benoem de do’s en dont’s. Hoewel je misschien niet wilt dat je kind aan sexting doet, is het wel jouw taak als ouder om uit te leggen hoe hij of zij risico’s kan beperken als hij of zij het toch doet. Geef je kind de volgende tips mee:

› Stuur nooit zomaar een sexy foto, doe dit alleen met wederzijdse toestemming.

› Zet jezelf of je omgeving niet herkenbaar op de foto.

› Laat je niet overhalen of dwingen.

› Maak vooraf duidelijke afspraken.

› Doe het alleen met iemand die je in het échte leven hebt gezien en waar je een gelijkwaardige relatie mee hebt.

5. Vertel je kind dat ze altijd (maar dan ook écht altijd) bij jou terecht kunnen. Herhaal dit regelmatig. Want het is belangrijk dat tieners jou zien als iemand bij wie ze terechtkunnen wanneer ze in moeilijkheden komen door keuzes die ze online hebben gemaakt. Zelfs al was dit een keuze waar ze zich achteraf voor schamen.

6. Wordt een sexy foto van je tiener gedeeld? Denk dan na over jouw reactie. Je kind wordt op dat moment al genoeg geconfronteerd met schaamte en afwijzing. Hij of zij is slachtoffer, de persoon die de foto heeft doorgestuurd heeft een fout gemaakt. Wordt daarom niet boos en wees genadig. Juist nu heeft je tiener jouw steun keihard nodig.

*Dit is een artikel uit het magazine ‘Mediawijs opvoeden’ dat Youth for Christ speciaal voor ouders en opvoeders ontwikkelde. Bestel het GRATIS magazine Mediawijs opvoeden hier.