Mimi, Annelies en Shaku* vinden warmte bij Youth for Christ

Jongeren staan in de kou! Ze voelen zich eenzaam en somber, en de warmte ontbreekt letterlijk en figuurlijk in hun leven. Wie is er voor hen? Wie biedt hun een luisterend oor, een arm om hun schouder, een warme plek om lekker binnen te zitten? Waar kunnen jongeren deze winter terecht?

Wij spraken drie jongeren die het jongerencentrum in Delft bezoeken en hoe zij warmte vinden in het bezoeken van deze plaats. Annelies, Mimi en Shaku* bezoeken het jongerencentrum al langere tijd, hebben een band opgebouwd met teamleider Anke en hebben vriendschappen gesloten met andere jongeren bij de locatie.

Annelies

Annelies (13) is elke woensdagmiddag te vinden bij de meidenclub van Youth for Christ in Delft. Ze spreekt er af met haar vriendinnen en samen lachen ze heel wat af.  “Dit is de enige plek in Delft waar er elke dag een avontuur te beleven valt.”

“Als ik ergens mee zit, word ik bij Youth for Christ geholpen. Op school kan het niemand wat schelen wat me bezighoudt. Maar de jongerenwerkers begrijpen me, hen kan het wél schelen hoe ik me voel. En ook de vriendinnen die ik hier ontmoet zijn er voor me. Ze luisteren naar me en begrijpen me, ook als er verdrietige dingen gebeuren. Het jongerencentrum is het beste wat me ooit is overkomen.”

Als Shaku* (19) binnenkomt bij het jongerencentrum van Youth for Christ in Delft, voelt het alsof hij een bubbel van rust binnenstapt. Hij komt er al zeven jaar over de vloer.

“Op straat en met vrienden vond ik een soort vrijheid die er thuis niet was. Maar ik kreeg ook het verkeerde voorbeeld. Er zijn oudere jongens die inbreken of met drugs bezig zijn. Ik ben zelf nooit heel ver gegaan in de criminaliteit, maar toch heb ik wel eens domme dingen gedaan. Ik had soms niet eens door dat de dingen die ik deed fout waren. Pas toen ik het een keer aan iemand vertelde, besefte ik het. Toen ben ik ermee gestopt.”

“Plekken zoals jongerencentrum The Mall zijn echt belangrijk. Met vrienden en ouders kan ik niet overal zomaar over praten, maar hier kan ik gewoon even binnenlopen om wel te praten over moeilijke dingen. Gewoon in die bubbel waar ik alles van buiten even buiten kan laten. Het jongerencentrum is gewoon een veilige plek met mensen die ik echt vertrouw, en dat is voor veel jongeren zo.”

*Shaku wil graag anoniem blijven, daarom hebben we niet zijn echte naam gebruikt.

Mimi

Praten over wat er deze week is gebeurd, even je hart luchten, weer rust vinden. Dat ervaart Mimi (14) bij Youth for Christ in Delft.

“Ik heb soms het gevoel dat er niemand voor me is, dat ik er alleen voor sta. Maar bij Youth for Christ zijn ze er wel voor me. De jongerenwerkers begrijpen me, ze laten me rustig praten. En ik weet dat wat we bespreken tussen ons blijft. Als ik hier op woensdag kom, merk ik meteen dat dit een plek is waar ik word geaccepteerd zoals ik ben.”

“Als ik me niet goed voel, denk ik aan het jongerencentrum en dan weet ik dat ik gewoon mezelf mag zijn.”

Teamleider Anke werkt al jaren voor Youth for Christ in Delft en zet zich met hart en ziel in voor de jongeren in de wijk.

Samen met haar team staat zij klaar voor jongeren in de wijk Voorhof. Jongens en meiden die een veilige en warme plek zoeken om tot rust te komen, een plek waar ze zich geliefd voelen. “Wij zijn er voor de jongeren, en we blíjven”, vertelt Anke. “De jongeren moeten voelen dat er écht om hen gegeven wordt, want dat gebeurt minimaal in hun leven.”

“Er spelen hier zulke grote en ingewikkelde verhalen dat het me weleens aanvliegt. We bidden voor en na elke inloop met het team. We leggen bij God neer wat er speelt. Weten dat al die ingewikkelde situaties in Gods handen liggen, is heel geruststellend. God is in ons aanwezig en werkt door ons heen. En hoewel jongeren dit niet altijd zo interpreteren, weet ik zeker dat God zo Zijn werk doet. Wij mogen liefde en warmte uitdelen aan deze meiden en jongens!”

Wil je ons werk ondersteunen, zodat meer jongeren warmte vinden bij onze locaties in Nederland? Heel graag!

Ondersteun ons werk