“Meiden bloeien op doordat ze zich gezien voelen”

Onze jongerenwerkers stellen zich voor. Spaar ze allemaal! Dit keer: Caroline Kos

Jongerenwerkers van Youth for Christ gaan hard voor jongeren. Ze zijn waar jongeren zijn. Zoeken hen op, geven hen hoop en zetten hen op het spoor van Jezus. Hoe doen ze dat? Waarom? En wat is het hun wens voor 2022? Ze vertellen het zelf. Dit keer: Caroline Kos (27), coördinerend jongerenwerker in Utrecht.

Waarom ga jij hard voor jongeren?
“Jongeren zijn de toekomst. Dus vind ik het heel belangrijk in hen te investeren en te zorgen dat ze de aandacht krijgen die ze nodig hebben op hun weg naar volwassenheid. Ik coördineer in Utrecht het maatjesproject ‘Zoals JIJ’ en daarbinnen trekken kwetsbare meiden langere tijd op met jonge vrouwen. Het is zo mooi om te zien hoe dit meiden verder helpt, bemoedigt en hoop geeft! Veel van de meiden hebben mentale klachten of problemen thuis of op school. En vaak weinig mensen in hun netwerk die er echt voor hen zijn. Door het contact met hun maatje voelen ze zich gezien en gehoord. Doordat deze vrouwen ook hun verhaal met hen delen, gaan meiden inzien dat het leven niet altijd makkelijk is, maar dat je toch verder kan komen.”

Ik hoor vaak dat meiden loskomen, meer zichzelf durven zijn en eigen keuzes gaan maken.
Caroline Kos

Wat is de mooiste ervaring in je werk?
“Dat meiden opbloeien doordat ze zich gezien en gehoord voelen. Ik hoor vaak terug dat meiden echt loskomen, meer zichzelf durven zijn en eigen keuzes gaan maken. Zelf trek ik al langere tijd op met Rochelle, die in haar leven veel heeft meegemaakt. Ik was er in de tijd dat haar moeder erg ziek was en zij het daar moeilijk mee had. Later zei ze: ‘Jij was er, toen er niemand anders was.’ Dat raakt me.”

Wat is je wens voor de komende tijd?
“Dat er veel waardevolle relaties ontstaan tussen meiden en vrijwilligers. Steeds meer meiden weten ons te vinden en dat is tof om te zien. Maar het geeft ook aan dat er grote behoefte is aan een maatjesproject als ‘Zoals JIJ’. Ik hoop dat meer vrouwen zich willen inzetten voor jonge meiden in hun buurt. Hier in Utrecht en ook in andere steden. Zoals JIJ is nu ook gestart op twee andere Youth for Christ-locaties in Deventer en Veenendaal.”

Wat is jouw talent?
“Het lukt me goed vrijwilligers te motiveren. Vaak vragen vrouwen zich af wat zij jonge meiden nu te bieden hebben. Ik weet hen ervan te overtuigen dat aandacht, tijd en een luisterend oor al voldoende zijn. Want door gewoon jezelf te zijn, kan je al een groot verschil maken. Verder ben ik een heel organisatorisch type; ik zorg dat alles top geregeld is. Daardoor voelen jongeren zich welkom en op hun gemak, bijvoorbeeld tijdens feestjes voor de meiden van ‘Zoals JIJ’. Ze komen niet binnen in chaos, maar in een rustige setting waar alles soepel loopt en overal aan is gedacht.”

DOE OOK MEE EN STEUN JONGERENWERKERS ALS CAROLINE
Youth for Christ heeft hart voor jongeren. Wij worden geraakt door de problemen waar zij mee worstelen. In deze tijd maken we ons grote zorgen om de toenemende eenzaamheid en somberheid onder jongeren. Gedreven door God’s liefde zoeken we hen op! Help je mee? Jongerenwerkers als Caroline hebben jouw financiële steun hard nodig om jongeren te kunnen blijven ontmoeten en hen op het spoor van Jezus te zetten.

Ja, ik help mee!