Kussengevechten en een goed gesprek

Geef een groepje tieners vrij spel in een kerkgebouw en je krijgt een hoop lol, een kussengevecht en chips op de grond. Maar ook een serieus gesprek, waarbij de jongeren Bijbelverhalen linken aan hun eigen dagelijkse issues.

Het is vrijdagavond en de tieners van de PKN kerk in Delfgauw komen bij elkaar voor de Rock Solid avond. Het zijn brugklassers, die op het eerste gezicht vooral komen om te chillen en te kletsen, maar die zich concentreren als jeugdleider Jacco hen vraagt wat het betekent om iemand te vertrouwen. Hij doet dat aan de hand van het Bijbelverhaal over Abraham, die veel geduld moest opbrengen voordat hij hetgeen kreeg waar hij zo naar verlangde: een kind. Abrahams grote geloof werd door God beloond

De kerk van Delfgauw gebruikt al sinds 2007 het Rock Solid clubprogramma van Youth for Christ om tieners te onderwijzen over God en het geloof. “De combinatie van verschillende elementen in dit programma maakt dat er voor elke tiener wel iets boeiends bij zit”, vertelt Jacco. “De een vindt nadenken heel leuk, de ander houdt er meer van om iets te doen. De spelletjes leiden naar het thema en het geheel zorgt ervoor dat de kinderen de Rock Solid avonden goed kunnen koppelen aan hun eigen leven.”

“Vanavond heb ik geleerd dat je God altijd mag vertrouwen, ookal moet je soms lang wachten”, zegt Ruth, een van de tieners. “De meeste verhalen uit de Bijbel ken ik al, maar hier leer ik toch vaak nieuwe dingen. Ik vind het heel gezellig dat we samen spelletjes doen en over de Bijbel praten.” Thomas, een andere tiener, denkt daar hetzelfde over: “Er is eigenlijk geen enkele Rock Solid-avond die níet leuk is! Ik vind het belangrijk om voorbeelden te leren uit de Bijbel. Als ik met iemand praat en ik kom er niet uit, dan kan ik terugdenken aan wat ik hier heb geleerd. Maar het allerleukste zijn de spelletjes, en de chips en cola na afloop!”

“Er is eigenlijk geen enkele Rock Solid-avond die níet leuk is!”

Jacco: “Wij geven de kinderen veel mee over God en het geloof, maar het is wat er van binnen bij ze gebeurt. Doordat de tieners in groepjes bezig zijn met geloofsvragen en belangrijke thema’s, worden ze gevormd in hun menszijn. Het geloof speelt daarin een belangrijke rol. Die vorming is de groei die wij zien.”