Jongerenwerkers weerspiegelen Gods liefde

Jongerenwerkers weerspiegelen Gods liefde

Jongens en meiden in de tienerleeftijd kunnen vaak úren naar zichzelf kijken in de spiegel. Omdat ze zichzelf zo mooi vinden? Nee, helaas niet. Veel jongeren hebben een laag zelfbeeld en zien in hun spiegel iemand die nooit goed genoeg is. Ze balen van hun uiterlijk én van hun innerlijk.

Jongerenwerker Emily van Youth for Christ Brabantse Wal weet er alles van. Dagelijks spreekt zij tieners die balen van zichzelf. Er is altijd wel iets dat anders of beter kan, merkt ze. “De wereld die wordt geschetst op social media is perfect, wat ervoor zorgt dat jongeren een laag zelfbeeld ontwikkelen. Als ze in de spiegel kijken, zien ze iemand die niet perfect is, die niet voldoet aan het schoonheidsideaal van de online wereld.”

Influencers

Vooral meiden doen dat, ziet Emily. “Meiden gaan op zoek naar dingen die ze aan zichzelf willen veranderen, zodat ze er hetzelfde uitzien als influencers die een filter over hun foto plaatsen, de juiste belichting gebruiken en de perfecte make up dragen. Die naar de ‘gym’ gaan en een sexy pose aannemen op de foto. Maar dat is zo onnatuurlijk!
Toch vergelijken jongeren zichzelf voortdurend met anderen, vooral met deze online influencers. Daardoor leggen ze de lat ontzettend hoog en worden ze kritisch op zichzelf. Die druk is heel benauwend.”

Niet goed genoeg

Emily praat regelmatig met met Sophie (19), die niet uren in de spiegel kijkt, maar spiegels het liefst vermijdt. Moeilijke ervaringen uit het verleden liggen daaraan ten grondslag. “Ik vind het heel moeilijk en spannend om in de spiegel te kijken: ik kan niet geloven dat de persoon die ik zie goed genoeg is! Ik zou wel willen dat ik een positief beeld van mezelf had en dat ik kon mezelf kan zien zoals iemand anders mij ziet.”

Positieve spiegel

Emily: “Als je je constant richt op alles wat je niet mooi en goed genoeg aan jezelf vindt, kom je vanzelf in een negatieve neerwaartse spiraal terecht.” Om dat te voorkomen willen onze jongerenwerkers een positieve spiegel voorhouden aan al die onzekere jongens en meiden. Ze willen de liefde van Jezus weerspiegelen en naar jongeren kijken door Gods ogen en met een hart vol liefde. Zo laten ze jongeren merken dat zij mogen zijn wie ze zijn. Voor pubers is dat van levensbelang: dit biedt hen de mogelijkheid om een gezond zelfbeeld te ontwikkelen en van zichzelf te gaan houden. Bovendien ervaren ze de onvoorwaardelijke liefde van God en krijgen ze de kans om een levende relatie met Jezus op te bouwen.

Met zorg geschapen

“Wij willen jongeren juist laten zien hoe God naar hen kijkt, vol liefde”, vertelt Emily. “God heeft ons allemaal met zorg geschapen en wij zijn geboren met een doel, ieder op zijn unieke manier. Je mág er niet alleen zijn, je móest er zijn. Je bent prachtig zoals je bent! En je hoeft niet iemand anders te willen zijn. Wij proberen jongeren een spiegel voor te houden door te zeggen: ‘Kijk eens goed naar jezelf! Je bent mooi, uniek, met alle talenten die je hebt. En ook met al jouw behoeften en wensen, jouw schitterende karakter.’ Het is aan ons, jongerenwerkers, om die mooie kant van jongeren te belichten.”

“Wij zijn het zout der aarde en het licht der wereld. Dat brengen we in de praktijk door er voor jongeren te zijn”
Emily, jongerenwerker

Lieve meid

Sophie ervaart de positieve effecten daarvan. Zij heeft Jezus aangenomen in haar leven en merkt dat positieve woorden van andere christenen haar onzekerheid deels wegnemen. “Als Emily naar mij kijkt, ziet ze een lieve meid. Zij ziet mij echt zoals God mij heeft bedoeld. Dat is te merken in haar hele doen en laten.”

Onvoorwaardelijke liefde

Het raakt Emily dat Sophie zo positief op haar reageert. Het is een bevestiging dat God haar, samen met de andere jongerenwerkers, gebruikt als instrument om een positieve invloed op tieners te hebben. “Wij zijn het zout der aarde en het licht der wereld. Dat brengen we in de praktijk door er voor jongeren te zijn. Zo gaan ze zien hoe ze écht zijn, in het licht van Gods liefde. Hij wil graag dat jongeren naar Hem toekomen, met al hun shit, hun zorgen en zonden, hun twijfels en angsten. God zegt: ‘kom maar bij Mij, Ik sta al op de uitkijk.’ Is dat geen onvoorwaardelijke liefde?”

Help jij onze jongerenwerkers om de liefde van God te weerspiegelen?

Doneer aan het werk van Youth for Christ