Jongerenwerker Anke: “We laten een stukje van Jezus zien”

Youth for Christ gaat voor jongeren! Onze jongerenwerkers stellen zich voor… Dit keer: Anke

Anke van der Breggen wil niets liever dan met jongeren oplopen en hen iets van Jezus laten zien. De 29-jarige jongerenwerker werkt al bijna tien jaar voor Youth for Christ in Delft. En nog geen dag was hetzelfde.

“Werken met jongeren is ontzettend leuk. En belangrijk! Jongeren zitten in een hele intense levensfase. Ik geloof dat iedereen in die periode wel iemand nodig heeft die een stukje met hem of haar oploopt. Ik vind het heerlijk dat ik die persoon mag zijn! Zeker voor jongeren die thuis of in eigen kring niet iemand hebben bij wie ze hun verhaal kwijt kunnen.

Als jongerenwerker is geen week of dag hetzelfde. Ik draai drie verschillende meidengroepen en twee inlopen voor jongens. Daarnaast begeleid ik een heel aantal jongeren individueel, organiseer ik de Mall Church en ben ik zo nu en dan op straat te vinden. Als teamleider begeleid ik ook de collega’s en regel ik vanaf kantoor vanalles om het jongerenwerk heen.

In mijn werk houd ik het meest van het relationeel werken. Dichterbij jongeren komen en daarin hoop bieden, dat vind ik ongelofelijk waardevol. Ik wil hen een stukje van Jezus laten zien. Hoe ik dat doe? Het kan in gesprekken over het geloof, maar ook door gewoon te vragen hoe het met iemand gaat. Of een potje FIFA te spelen. Jezus wordt naar mijn idee zichtbaar in een stukje oprechte aandacht voor de jongere. Er simpelweg voor hem of haar zijn.

Ik wil dat iedere jongeren die bij ons binnenstapt, zich geliefd, gewaardeerd en gezien voelt. Ik hoop dat jongeren gaan zien wie ze zijn en wat ze kunnen en dat ze leren houden van zichzelf en de mensen om hen heen. Uiteindelijk is het mijn verlangen dat ze God leren kennen en al deze dingen bij Hem vandaan halen.

Pas zei een jongen dat hij het gek vond dat hier jongeren mogen komen die op alle andere plekken zijn weggestuurd. Dat ze hier steeds weer een nieuwe kans krijgen. Die opmerking raakte me, want ik denk dat we daarmee een stukje van Jezus laten zien. Natuurlijk stuur ik wel eens iemand weg, maar ze krijgen ook elke keer weer een nieuwe kans. We blijven in hen geloven, net als Jezus bij ons doet.”