“Jongeren kunnen hier zichzelf zijn”  Anna (18)

Na schooltijd even binnenlopen voor een kopje thee, een praatje en een spelletje. Het klinkt eenvoudig, maar betekent veel! In de huiskamer van Youth for Christ in een achterstandwijk in Harlingen voelen jongeren zich gezien. “Hier kan ik mijn verhaal kwijt”, zegt Anna (18). “Ik vind het mooi dat iedereen hier welkom is.”   

Iederéén is welkom!
Veertien jaar was Anna toen ze voor het eerst de huiskamer van Youth for Christ in Harlingen binnenstapte. Ze is nooit meer weggegaan. “Elke vrijdagavond ben ik hier. Vroeger kwam ik vooral voor de spelletjes. Zelf was ik niet zo goed in vrienden maken, dus de huiskamer was voor mij een fijne manier om toch onder de mensen te zijn. Ik voelde me hier meteen welkom. Dat vind ik het mooie van deze plek: iederéén is welkom! Het maakt niet uit hoe arm of slim of sociaal je bent.”

Positief alternatief
Vrijwilliger Hilde, één van de kartrekkers van het team in Harlingen, maakt zich zorgen om het toenemende drugsgebruik in Harlingen. “Ik hoor dat er elke dag na schooltijd een dealer voor de middelbare school staat. Dan hebben we het over Harlingen, niet Amsterdam! Ik vind dat heel erg en wil er graag iets tegenover zetten.”

Naast drugs is ook eenzaamheid een probleem. “In deze wijk hebben kinderen het thuis niet altijd goed. Of ze zijn veel alleen omdat ouders werken. Steeds meer kinderen hangen op straat rond. Met onze gezellige huiskamer, letterlijk tegenover de school, bieden we hen een alternatief. Jongeren zijn hier graag.”

Uitbreiding
Vanuit de huiskamer bouwen vrijwilligers een band met jongeren op en vertellen ze hen over God. Ook Anna ging door Youth for Christ nadenken over het geloof. “Ik heb nog veel vragen en zit in twijfel. Maar met die vragen kan ik hier terecht. Ik doe nu ook een Alpha-cursus om meer te leren over de Bijbel. Het idee dat er een God is die mij leidt, geeft me rust. Ik hoef me niet overal druk om te maken, want ik doe het niet alleen.” Hilde vindt het mooi om te horen. “We willen heel graag uitbreiden in Harlingen. Want nog veel meer jongeren verdienen een plek waar ze welkom zijn en de kans krijgen Jezus te leren kennen.”

Dit artikel is te vinden in onze gebedskalender, samen met specifieke gebedspunten die ieder kwartaal naar meer dan 10.000 betrokkenen van Youth for Christ toegestuurd wordt. Wij zijn enorm dankbaar voor het gebed van al die mensen. 

Wil jij ook een gebedskalender ontvangen, zodat je kan bidden voor jongeren in Nederland? Vraag hem aan via onderstaande link.

Ontvang de gebedskalender!