In de keuken de kneepjes van het leven leren

Rick: “Mijn droom: een leerbedrijf hebben waar jongeren elke dag komen om te werken en te leren, waar Jezus centraal staat en iedereen tot bloei komt”.

Bij Youth for Christ zoeken we steeds naar nieuwe manieren om ons jongerenwerk vorm te geven. Een mooi voorbeeld daarvan is Lelystad. Rick werkt daar als jongerenwerker voornamelijk onder vluchtelingjongeren uit Eritrea. In 2019 ontstond het idee om een cateringbedrijf op te zetten, waar jongeren kunnen leren in de praktijk. Inmiddels wordt ‘De buurjongens’ gerund door jongeren van Youth for Christ Lelystad.

“Bij de Buurjongens werken voornamelijk vluchtelingjongeren, die wij kennen van de straat. Deze jongens wonen allemaal alleen in Nederland. Hun familie woont nog in Eritrea of in andere landen. In het leerbedrijf kunnen zij hun talenten ontwikkelen en de Nederlandse taal oefenen. Door te werken leren zij onder meer, dat zij trots op zichzelf kunnen en mogen zijn. Ook leren zij bijvoorbeeld, dat ze gedoucht op hun werk horen te verschijnen en op tijd aanwezig moeten zijn. Mensen kunnen hen inhuren voor van alles, van feestjes tot bruiloften, alles kan!,” aldus Rick. “Ik vind het ontzettend tof om te zien, dat de jongens zo opbloeien van alle complimenten, die zij krijgen van onze klanten”.

In coronatijd kwamen de cateringactiviteiten stil te liggen. Toch zat Rick niet stil. Hij bouwde zelf een pizza-oven en specialiseerde zich in het bakken van pizza’s. Hiermee wil hij De Buurjongens verder professionaliseren. Rick: “Het is mijn droom, dat we echt een bedrijf hebben waar jongeren elke dag kunnen komen om te werken en leren, waar Jezus centraal staat en waar iedereen tot bloei komt. Ik wil de jongens bepaalde normen en waarden meegeven, dat het draait om liefde. Roddelen is bijvoorbeeld niet liefdevol en dat is dan ook iets waar ik wat van zeg als ik merk, dat dat gebeurt”.