“Ik wil een stem van hoop voor jongeren zijn”

Onze jongerenwerkers stellen zich voor. Spaar ze allemaal! Dit keer: Tyrese Ledes

Jongerenwerkers van Youth for Christ gaan hard voor jongeren. Ze zijn waar jongeren zijn. Zoeken hen op, geven hen hoop en zetten hen op het spoor van Jezus. Hoe doen ze dat? Waarom? En wat is het hun wens voor 2022? Ze vertellen het zelf. Dit keer: Tyrese Ledes (22), jongerenwerker in Zaandam.

Waarom ga jij hard voor jongeren?
“Omdat ik een groot hart voor hen heb! In mijn tienertijd was ik behoorlijk rebels en werd ik zelfs van school geschopt vanwege gedragsproblemen. Maar er was een jeugdleider die mij zag. ‘Wat mis jij eigenlijk?’ vroeg hij me. Ik ontdekte dat ik er veel moeite mee had dat ik opgroeide zonder vader. ‘Die vaderrol neem ik op me’, zei mijn jeugdleider. ‘Als er iets is, kan je altijd naar me toekomen.’ Hij vertelde me ook dat God een plan met mij heeft.

Doordat die jeugdleider in me geloofde, ging ik in mezelf geloven. En daardoor veranderde mijn gedrag: in plaats van andere kinderen te pesten, ging ik naast hen staan. Inmiddels heb ik daar mijn werk van gemaakt. Ik weet hoe belangrijk het is er juist in deze levensfase voor jongeren te zijn. Er komt zoveel op hen af, er is zoveel te kiezen. Ik wil een stem van hoop voor jongeren zijn.”

Mijn wens is dat kerken jongeren meer gaan waarderen en verdeeldheid onder jongeren verdwijnt.
Tyrese Ledes (22), Zaandam

Wat is de mooiste ervaring in je werk?
“Tijdens het straatwerk kwam ik een jongen tegen die best wel alleen was. Ik zag hem en dacht: ik wil meer voor deze jongen doen! We spraken kort over het geloof en een week later appte hij: ‘Waar is die kerk waar je het over had?’ Ik nodigde hem uit voor een jeugddienst. Daar heeft hij ter plekke voor Jezus gekozen! Inmiddels is hij heel enthousiast voor God. Sterker nog; zijn hele gezin is nu bij onze kerk betrokken. En waar deze jongen vroeger kwaad was op zijn vader, kan hij nu liefdevol naar hem kijken. Ik vind het een fantastisch voorbeeld van hoe God levens verandert en wonden heelt.”

Wat is je wens voor 2022?
“Dat kerken jongeren meer gaan waarderen. Dat we niet wijzen met de strenge vinger, maar jongeren juist meer betrekken en inzetten in de kerken, ook als ze nog met één been in de wereld staan. Ook hoop ik dat de verdeeldheid onder jongeren verdwijnt. In Zaandam zie je veel bendes, de ene groep tieners tegen de andere. Wat zou het mooi zijn als we daar verbinding kunnen brengen. Ik werk momenteel aan een programma voor scholen waarmee jongeren een inkijkje krijgen in elkaars leven, om zo de onderlinge acceptatie en betrokkenheid te vergroten. Dat wil ik dit jaar uitrollen. Ik hoop dat jongeren er zo achter komen dat ze allemaal tegen dezelfde dingen aanlopen, en dat je sterker bent als je naast elkaar gaat staan.”

Wat is jouw (grootste) talent?
“Muziek maken denk ik, maar ook rust uitstralen. Ik haal veel kracht uit aanbiddingsmuziek. Het geeft me rust, die ik vervolgens inzet en uitdeel in mijn werk met de jongeren.”

DOE OOK MEE EN STEUN JONGERENWERKERS ALS TYRESE
Youth for Christ heeft hart voor jongeren. Wij worden geraakt door de problemen waar zij mee worstelen. In deze tijd maken we ons grote zorgen om de toenemende eenzaamheid en somberheid onder jongeren. Gedreven door God’s liefde zoeken we hen op! Help je mee? Jongerenwerkers als Tyrese hebben jouw financiële steun hard nodig om jongeren te kunnen blijven ontmoeten en hen op het spoor van Jezus te zetten.

 

Ja, ik help mee!