DIY: Maak je eigen vragenspel

DIY: Maak je eigen vragenspel

Een vragenspel is een mooie manier om met elkaar over een thema in gesprek te raken. In deze DIY (Do It  Yourself) maak je een eigen vragenspel. Bijvoorbeeld om kwaliteiten te ontdekken, of het bespreekbaar maken van seksualiteit en relaties of gevoelens, normen en waarden.

Jolanda, Siham en Marieke zijn meidenwerkers in Amsterdam. Zij werken vaak met vragenspellen. Marieke legt uit: “We merken als meidenwerkers dat je meer ontdekt van wie een jongere is en wat zijn/haar achtergrond is. Daarnaast leren de jongeren heel veel van elkaar. Dankzij de spellen leren ze om te luisteren en door te vragen.”

Zelf een spel maken is minder moeilijk dan je denkt. Hier zijn vijf eenvoudige stappen:

  1. Bedenk je thema en je doel. Wat wil je bespreken?
  2. Verzin een spelvorm die past bij je groep waardoor iedereen aan het woord komt.
  3. Inventariseer zelf welke vragen hierover te stellen zijn. (Kijk ter inspiratie eens naar bestaande vragenspellen. Denk aan Openhartig, Kletspot of het Super-Woman themaspel)
  4. Schrijf de beste vragen op kaartjes. Koop bijvoorbeeld een groot vel (gekleurd) karton in de kantoorboekhandel en snijd kaartjes uit met een snijmachine.
  5. Creëer een goede setting met M&M’s, gezellige muziek en geniet ervan.

Geen vraag is te gek… Alles is bespreekbaar. Wees vooral zélf kwetsbaar en eerlijk, deel je eigen verhaal. Sta echt open voor ieders verhaal, zonder je eigen mening te geven. Laat zien dat je beschikbaar bent. Niet alleen met woorden, maar ook in je houding, met gebaren en oogcontact.

Marieke heeft ook meegewerkt aan de ontwikkeling van het spel PLOF!