“Dat we niet weggaan, dat is zo belangrijk”

Onze jongerenwerkers stellen zich voor. Spaar ze allemaal! Dit keer: Anke van der Breggen

Jongerenwerkers van Youth for Christ gaan hard voor jongeren. Ze zijn waar jongeren zijn. Zoeken hen op, geven hen hoop en zetten hen op het spoor van Jezus. Hoe doen ze dat? Waarom? En wat is het hun wens voor 2022? Ze vertellen het zelf. Dit keer: Anke van der Breggen (30), teamleider en jongerenwerker in Delft.

Waarom ga jij hard voor jongeren?
“Omdat ze het waard zijn! Werken met jongeren is ontzettend leuk. Ze zitten in een hele intense levensfase, waarin het belangrijk is dat er iemand met hen meeloopt. Zeker jongeren die thuis of in eigen kring niet altijd de aandacht krijgen die ze nodig hebben. Ik wil jongeren hoop bieden en hen een stukje van Jezus laten zien. Door er simpelweg met oprechte aandacht voor hen te zijn.”

Ik hoop dat meer jongeren een plek vinden waar ze echt kunnen zijn.
Anke van der Breggen

Wat is de mooiste ervaring in je werk?
“Dat jongeren zich veilig genoeg voelen om hun echte ik te laten zien. En mij toestaan een tijdje met ze op te lopen. Ik doe dit werk nu tien jaar en er is een groep meiden die ik al vanaf het begin ken. Nog steeds komen ze elke dinsdagavond hier met mij eten. ‘We voelen ons thuis, het is een soort familie. Hier komen we even los van onze zorgen’, zeiden ze laatst tegen een oud-vrijwilliger die langskwam. Dan denk ik: dat is waarom ik hier wil zijn! Deze meiden zijn begin twintig, sommigen wonen inmiddels op zichzelf, een paar zijn al moeder. Maar bijna allemaal hebben ze een kwetsbare of problematische thuissituatie. Wat mooi dat ze hier dan bij een familie horen die wel functioneel is!”

Wat is je wens voor de komende tijd?
“Ik hoop dat meer jongeren een plek vinden waar ze echt kunnen zijn. Zeker in de harde straatcultuur doen veel jongeren mee met wat er van hen wordt verwacht. Als ik ze één-op-één spreek, durven ze wel te zeggen dat ze eigenlijk helemaal geen auto in de fik willen steken. Maar in de groep doen ze gewoon mee. Van de dertien jongens, kan het maar zo zijn dat twaalf er zo in zitten. Moet je nagaan wat er zou gebeuren als ze écht zouden durven zijn! Ik hoop dat jongeren op steeds meer plekken zichzelf mogen zijn.”

Wat is jouw talent?
“Mijn trouw, denk ik. Langdurig kunnen blijven, ook als het niet leuk is. Dat lukt me goed omdat ik me besef dat ik dit werk met God doe. Dat ik een kleine rol speel in Zijn grote plan. Die trouw draagt er denk ik aan bij dat het hier in Delft goed loopt. Ik vond het mooi wat een meisje zei toen ik vroeg hoe het komt dat ze me eerst maar stom vond en me nu toch vaak opzoekt als er iets is. Haar antwoord: “Ik had toch helemaal geen keus? Je bleef gewoon.” Natuurlijk maken we een verschil met hoe we ons werk doen, met onze activiteiten en de sfeer die we neerzetten. Maar het simpele feit dat we niet weggaan, dat we blijven investeren, dat is misschien wel het allerbelangrijkste.”

DOE OOK MEE EN STEUN JONGERENWERKERS ALS ANKE
Youth for Christ heeft hart voor jongeren. Wij worden geraakt door de problemen waar zij mee worstelen. In deze tijd maken we ons grote zorgen om de toenemende eenzaamheid en somberheid onder jongeren. Gedreven door God’s liefde zoeken we hen op! Help je mee? Jongerenwerkers als Anke hebben jouw financiële steun hard nodig om jongeren te kunnen blijven ontmoeten en hen op het spoor van Jezus te zetten.

Ja, ik help mee!