Trends & Tips | Waar zijn de grenzen in post-coronatijd?

3 tips om jongeren te helpen ‘re-integreren’ in het offline sociale leven

Van twee jaar alles op slot naar ineens alles open… Het mag weer, dus jongeren gaan! En vaak behoorlijk ook! Hoe helpen we hen maat te houden, balans te vinden, weerbaar te zijn in deze nieuwe fase na corona? Jongerenwerker Jeanine Pellegrom geeft tips.

Ik heb ooit tijdens een sportweek een basketbal tegen mijn hoofd gehad. Twee jongeren uit Rotterdam-West waren aan het overkoppen met de betreffende bal en ongelukkig verplaatste die zich langzaam in mijn richting om neer te komen tegen mijn slaap. Ik viel direct in elkaar. Resultaat: hersenschudding. De nasleep was gigantisch! Mijn herstel duurde lang en ik moest langzaam re-integreren op mijn werk. Gelukkig is het weer helemaal goed gekomen, mede dankzij een langdurig proces waarin ik de tijd kreeg volledig te herstellen en mijn werk langzaam op te bouwen.

Toen ik afgelopen weken de verhalen hoorde van jongeren over hun activiteiten in het weekend, moest ik denken aan bovenstaande ervaring. Want heb je er wel eens bij stil gestaan dat de jongeren twee jaar lang niet uit konden gaan in hun favoriete stad? Meer dan honderd weekenden achter elkaar hadden ze te maken met beperkende maatregel na beperkende maatregel. En dan, ineens, is daar het fluitsignaal en gaat de maatschappij volledig open. Van niets tot alles in een tijdsbestek van weken!

Wat zou het tof zijn als jongeren, net als ik toen, weer langzaam kunnen re-integreren in de samenleving. Langzaam weer mogen wennen aan alle prikkels, de volle agenda’s en het verantwoord uitgaan. Want wie leert onze jeugd na twee jaar stilzitten hoe je de balans goed pakt? Hoe ze hun lichamelijke grenzen aangeven in een volle discotheek? Hoe ze hun schoolwerk voorrang moeten geven op een nachtje stappen? Hoe ze niet helemaal kapot hoeven te gaan in één weekend maar dat we 52 keer weekend mogen vieren in een jaar?

Hier in Rotterdam hoor ik verhalen van vijftienjarige meisjes die voor het eerst uitgaan in de binnenstad. Volledig grenzeloos ontdekken zij de wereld om hen heen die nogal in contrast staat met de jaren van crisis ervoor. Twee lange jaren was hun wereld vooral een digitale realiteit waarin contacten op afstand waren. En nu staan ze al dansend, hutjemutje, een nacht door te halen in drie verschillende discotheken. Hoe kunnen wij verwachten dat deze meiden weten wat hun lichamelijke grenzen zijn? Hoe ze weerbaar moeten zijn tegen drugs- lachgas- en alcoholmisbruik? Hoe ze aangeven dat ze moe zijn en naar huis willen?

Hoe mooi een re-integratie periode voor onze huidige jongeren ook zou zijn, ik snap natuurlijk ook dat dit niet haalbaar is. De deuren staan open, dus jongeren gáán! Maar wij kunnen als omgeving wel van invloed zijn en onze jongeren helpen in deze nieuwe fase van hun leven.

3 tips om jongeren te helpen re-integreren in de offline sociale wereld:
1. Geef zelf het goede voorbeeld. Hoe ziet jouw agenda er post-corona uit? Hoe zorg jij voor rust en balans in jouw leven? ‘Practise what you preach.’
2. Benoem de naakte waarheid. Wees niet terughoudend in het praten over gevaren die ze kunnen tegenkomen. Benoem en bespreek hun (lichamelijke) grenzen en hoe dat soms zo verkeerd kan gaan in het uitgaansleven.
3. Wees transparant over je eigen jeugd. Wat heb jij beleefd, welke keuzes heb je gemaakt. Wat vond je lastig en wanneer ging je de fout in?

Wat is het fijn voor onze jongeren dat de lockdowns eindelijk verleden tijd zijn! Maar, laten we hen vooral ook een beetje helpen bij de overgang van niks naar alles, zodat ze zichzelf in alle hervonden vrijheid niet verliezen. Op een goede re-integratie!

Wil je meer van dit soort blogs lezen? Elke maand verschijnt er een nieuwe ‘Trends & Tips’ blog. Lees hier bijvoorbeeld de blog van jongerenwerker Matthijs Winter met tips om jongeren zich veiliger te laten voelen.

Lees verder!