Trends & Tips | Online gokken en jongeren

Hoewel het binnenkort verboden wordt om ongericht reclame te maken voor online gokken, is het leed bij veel jongeren al geschied. Ze hebben kennis gemaakt met iets dat heel normaal lijkt te zijn geworden, en dat bovendien zo’n kick geeft, dat verslaving op de loer ligt. Jongerenwerker Ruth verdiepte zich in online gokken. Hoe komt jouw jongere ermee in aanraking? Wat zijn de gevaren en hoe ga je hier als opvoeder mee om?

‘Twaalf reclames, ik heb het een keertje geteld. Dat is hoeveel reclame voor online gokken ik zag tijdens één wandeling door de stad. Sinds online gokken gelegaliseerd werd in 2021, ontkom je nauwelijks meer aan alle reclamespotjes, billboards en posters op bushokjes. Vanaf 1 juli is op deze manier reclame maken voor online gokken verboden, maar dat neemt niet weg dat er rondom gokken al veel is veranderd in de leefwereld van onze jongeren.

Normaal geworden
Online gokken is in rap tempo genormaliseerd. Zo publiceerde de Kansspelautoriteit onlangs cijfers* waaruit blijkt dat een vijfde van de online gokaccounts van een jongvolwassene (18-24 jaar) is. Soms is het gemakkelijk om aan te nemen dat jouw jongere nog helemaal niet bezig is met gokken. Hij is toch nog lang geen 18 jaar? Of misschien denk je wel dat hij hetzelfde beeld heeft over online gokken als jij.

Toch ontwikkelen jongeren – door al die reclames en mensen om hen heen die hun mening delen – wel degelijk een eigen beeld over online gokken. In sommige vriendengroepen is het bijvoorbeeld al heel normaal om onderling te wedden op uitslagen van voetbalwedstrijden. En doordat er in veel onschuldige computergames kansspelelementen zitten, is de stap naar gokken voor je kind kleiner dan je misschien denkt.

Risicofactoren
Er zijn verschillende factoren die ervoor kunnen zorgen dat jouw jongere kwetsbaarder wordt voor gokken. Aan de ene kant kan groepsdruk ervoor zorgen dat je jongere er keuzes in moet maken of zijn mening moet geven. Maar het tegenovergestelde daarvan, eenzaamheid, is ook risicofactor. Jongeren die eenzaam zijn, brengen doorgaans veel meer tijd door achter een computerscherm dan jongeren die zich niet alleen voelen. Voor hen is het gemakkelijk om verstrikt te raken in verslavende computergames of online gokprogramma’s.

Daarnaast kan online gokken altijd en overal. Hierdoor is de drempel om te gaan gokken veel lager dan wanneer je bijvoorbeeld telkens de deur uit zou moeten. En het betekent ook dat je als buitenstaander lastig kunt inschatten hoeveel en hoe vaak iemand aan het gokken is.

Verder spelen het kansspelelement en de spanning van bepaalde computergames in op het beloningssysteem in de hersenen: door te winnen – ook al win je niets concreets – voelt je kind zich plezierig, wat verslavend kan werken. Denk hierbij aan games waarbij je met ingame valuta betaalt voor een verrassingsbox, je iets kunt winnen als je elke dag inlogt, of waarbij je cadeautjes mag uitpakken waarvan de inhoud onbekend is. Het lijkt misschien onschuldig, maar door het spelen van dit soort games kan je kind op latere leeftijd gevoeliger worden voor de aantrekkingskracht van (online) gokken.

En tot slot: om online te kunnen gokken bij een legale aanbieder moet je minstens 18 jaar oud zijn. Maar net zoals bij de aanschaf van alcohol of sigaretten gebeurt het regelmatig dat jongeren de gegevens van een ander gebruiken om toch zelf te kunnen gokken.

Hoe help je jouw jongere?
Om je jongere te helpen alert te zijn op het verslavende effect van online gokken, is het vooral belangrijk om hier open over in gesprek te gaan. Deze drie tips kunnen je hierbij helpen:

Tip 1: Het is goed om je als volwassene te verdiepen in hoe online gokken werkt. Welke vormen zijn er, wat is de wetgeving rondom online gokken, hoe werkt het beloningsproces in de hersenen precies?

Tip 2: Vraag eerst naar de mening van je jongere, voordat je hem vertelt hoe jij er over denkt. Wat vindt hij van gokken? Uiteraard mag jij ook jouw mening delen, maar geef eerst je jongere de ruimte om te vertellen.

Tip 3: Blijf in gesprek met je kind. Maak duidelijk dat hij altijd bij je terecht kan met vragen. Wees die veilige persoon op wie jouw kind altijd terug kan vallen en die hij kan vertrouwen. En weten jullie het antwoord op een vraag over dit onderwerp niet? Ga dan samen op onderzoek uit.

Denk je na het lezen van deze tips ‘Oh nee, mijn kind is al praktisch gokverslaafd’? Dat valt over het algemeen gelukkig heel erg mee. Maar het is wel goed om je als ouder bewust te zijn van de leefwereld van je kind, ook rondom dit onderwerp. Als je hem helpt te begrijpen hoe online gokken in zijn werk gaat, kan hij daarin zelfstandig en bewust keuzes leren maken.

Meer tips lezen over de leefwereld van jongeren en hoe je daar als opvoeder over in gesprek kan gaan? Lees dit artikel van jongerenwerker Matthijs over drugsgebruik.

In gesprek over drugsgebruik