Trends & Tips | In gesprek over drugsgebruik

Nu de lente weer is begonnen en het mooie weer écht in zicht is, breekt ook het festivalseizoen weer aan. Paaspop beet het spits af, eind deze maand vieren we Koningsdag en vlak daarna zijn de Bevrijdingsfestivals aan de beurt. Met al die feestjes en festivals is de kans groot dat ook de tieners die jij kent een goede spot uitkiezen om uit hun dak te gaan!

Jongerenwerker Matthijs weet er alles van. Als jongere – nog niet zo lang geleden – bezocht hij veel festivals. Daar had hij een hoop lol, maar zag hij ook om zich heen dat er veel drugs werd gebruikt. En laat dat nu precies zijn waar de meeste ouders voor huiveren. Matthijs deelt graag zijn herinneringen én geeft opvoeders tips om hier goed mee om te gaan.

‘Uitgaan is natuurlijk heel erg leuk en gezellig. Even lekker dansen, met vrienden een goeie tijd hebben en herinneringen maken: dat gunnen we iedereen. Misschien heb je zelf ook wel eens op een festival gestaan en werd je verrast door de geur van wiet en hasj om je heen. Als iemand bij je in de buurt een joint opsteekt, kun je je daar behoorlijk aan storen. En misschien denk je ook wel meteen: ‘dat was vroeger wel anders’.

En dat klopt. Althans, deels. Als ik vroeger naar een festival ging, vroeg ik me altijd af hoe mijn mede-feestgangers aan de middeltjes kwamen waar ze duidelijk van onder invloed waren. Tegenwoordig is dat geen vraag meer: alle jongeren weten hoe ze aan verdovende middelen kunnen komen. Ik kende als tiener zelf een handjevol mensen dat blowde, maar de gemiddelde jongere van tegenwoordig kent een handjevol dealers.

"Alle jongeren weten hoe ze aan verdovende middelen kunnen komen."

Het zal geen verrassing zijn dat ook het gebruik van drugs is toegenomen. Wist je dat van alle 18-jarigen ongeveer een derde weleens heeft geblowd? Voor tieners is dit percentage gelukkig minder hoog: van tieners tussen de 12 en 16 jaar heeft één op de tien wel eens geblowd. Wij als jongerenwerkers komen veel van deze jongeren tegen in onze jongerencentra en op straat.

Drugs zijn tegenwoordig veel makkelijker verkrijgbaar, ook voor jongeren. Op festivals, maar ook in hun eigen omgeving is het veel makkelijker om aan wiet, hasj, xtc of 3mmc te komen: veel jongeren kennen wel iemand die deze middelen voor hen kan scoren. Daarmee ligt experimenteren met drugs natuurlijk ook binnen handbereik.

Als ouder is het goed om jezelf niet voor de gek te houden. Ook jouw tiener kan in aanraking komen met drugs, en er vroeg of laat mee gaan experimenteren. Voor veel jongeren blijft het bij alcohol en wiet, maar dat geldt niet voor iedereen. Daarom is het goed om hierover met je tiener in gesprek te gaan én te blijven. Je kunt het verbieden, maar blijf wel in gesprek. De deur dichtgooien door te zeggen ‘het mag niet, en ik wil er niets meer over horen’ draagt niet aan bij aan een positief resultaat. Je tiener zal zich niet begrepen voelen en geen ruimte ervaren voor een veilig en open gesprek.

Wil je in gesprek gaan met jouw tiener over drugs en alcohol, dan kunnen deze tips je daarbij helpen:

Tip 1: Houd in je achterhoofd dat ook jóuw tiener gemakkelijker en op jongere leeftijd dan jij in aanraking kan komen met drugs. Wees je ervan bewust dat je tiener, hoe jong ook, al iemand kan kennen die weleens drugs heeft gebruikt, of er aan kan komen.

Tip 2: Blijf in gesprek met je kind. Natuurlijk wil je je kind beschermen voor gevaarlijke invloeden van buitenaf en het is daarom logisch als je drugs wilt verbieden. Maar gooi de deur niet dicht door te zeggen dat je er niets over wilt horen.

Tip 3: Bekijk eens samen met je tiener deze aflevering van het tv-programma Danny’s Wereld. Deze uitzending geeft een korte maar goede impressie van hoe jongeren in aanraking kunnen komen met drugs en hier verslaafd aan kunnen raken.

En tot slot: probeer je niet teveel zorgen te maken. Je mag je zorgen om de ontwikkeling en kennis van je kind op dit gebied ook aan je Hemelse Vader toevertrouwen. Het is een groot thema, maar God houdt Zijn kinderen altijd in het zicht.

Wil je meer Trends & Tips artikelen lezen, bijvoorbeeld over hoe je jouw tiener kan ondersteunen in zijn studiekeuze?

Je leest het hier