Trends & Tips | Jouw tiener ondersteunen in zijn studiekeuze

Open dagen, studiekeuzetesten, studieloopbaanbegeleiding op school… Scholieren die binnenkort examen doen zitten er tot over hun oren in: het kiezen van een vervolgopleiding. Sommigen hebben de keuze allang gemaakt, anderen twijfelen nog over hun toekomstplannen. En als het voor hen zelf al zo’n issue is, wat dacht je dan van ouders die zich ermee gaan bemoeien?

Misschien heb je zelf hele andere ideeën dan je kind over zijn vervolgopleiding. Hoe kun jij jouw tiener ondersteunen in dit proces? Jongerenwerker Ruth geeft je drie tips, om op een opbouwende manier met je tiener in gesprek te gaan over dit onderwerp. Kom maar op met die toekomstplannen!

Tip 1: Laat je eigen verwachtingen los

Misschien heb je zelf ooit ook voor de keuze van een vervolgopleiding gestaan. En misschien herinner je je nog de druk van je ouders of docenten om een specifieke opleiding of een bepaald niveau te kiezen. Zou jouw tiener nu diezelfde druk ervaren van klasgenoten, docenten of van jou?

Als je echt naast je tiener wilt staan in dit proces, is het belangrijk om je eigen oordelen en verwachtingen los te laten. Ook als deze verwachtingen door je tiener zelf in het leven zijn geroepen, bijvoorbeeld doordat hij vroeger als kind zijn toekomstdromen met jou heeft gedeeld.

Het is bovendien goed om te weten dat er tegenwoordig veel meer informatie beschikbaar is over vervolgopleidingen dan vroeger. Dat kan het erg ingewikkeld maken voor je kind om te kiezen. Je tiener kan soms snel wisselen van voorkeur, omdat hij zich bewust is van de vele mogelijkheden.

Tip 2: Ontdek en benoem wat de talenten van jouw tiener zijn

Je tiener heeft zich in de afgelopen jaren rap ontwikkeld. Welke talenten zie je naar voren komen? Waar is hij écht goed in? Zijn er dingen die diepgeworteld zijn, die je je herinnert uit zijn kindertijd? Realiseer dat jouw kind het nog moeilijk kan vinden te omschrijven wat hem onderscheidt van anderen. Zijn eigen karakter kan zo ‘normaal’ aanvoelen. Je tiener heeft vast al allerlei persoonlijkheidstesten en studiekeuzetools ingevuld op school. Maar horen wat jij – degene die hem opvoedt of dichtbij hem staat – in hem ziet zal ongetwijfeld van waarde zijn. Het is nog mooier, als je ook voorbeelden kunt noemen van momenten waarop deze talenten en vaardigheden zichtbaar werden.

Een manier om samen achter die talenten te komen, is kijken waar je tiener zelf trots op is. Hoe heeft hij dat bereikt? Kan je tiener goed netwerken, heeft hij een oplossingsgerichte blik? Is je tiener van nature nieuwsgierig en onderzoekend? Zoek verder dan: “Ik ben goed in dat vak”.

Tip 3: Ga samen op onderzoek uit!

Het is voor tieners soms best ingewikkeld om zich een leven buiten de schoolvakken voor te stellen. Wat houdt iets als Psychologie in? Voedingsmiddelentechnologie? Hospitality Management? Hoe zit een opleiding op het hbo of mbo in elkaar? Voor welke banen zou deze opleiding een nuttige voorbereiding zijn?

Zoek samen met je tiener naar antwoorden op deze vragen. Misschien is er een broer, zus, neef of nicht die nu een opleiding volgt, of ken je zelf iemand die in het vakgebied werkt waar je tiener interesse in heeft. Laat je tiener onderzoeken, en laat hem zelf de keuze maken. Iemand die achter zijn keuze staat is vaak veel gemotiveerder om energie in een opleiding te steken, dan wanneer het een twijfelgevalletje is.

Tot slot: heb vertrouwen in de keuze van je kind, en zie dit ook als een mogelijkheid om je tiener nóg beter te leren kennen. Als je je kind ondersteunt in dit proces, zal hij zelfverzekerd aan de slag gaan met zijn toekomst.

Wil je meer Trends & Tips artikelen lezen, bijvoorbeeld over hoe je jongeren kan helpen omgaan met telefoongebruik?

Je leest het hier