De impact van de Alpha Youth-cursus op het leven van Donovan Spaanstra

Een onveilige jeugd die in het teken staat van criminaliteit, pleeggezinnen, internaten, blowen en graffiti als afgod, zorgt ervoor dat graffiti-artiest Donovan Spaanstra (54) in zijn jonge jaren onbewust voor Satan leeft. Als hij in een droom de Heilige Geest ervaart, gooit hij het roer radicaal om: hij wordt christen. “Dit ís het gewoon!” De Alpha Youth-cursus die hij daarna bij Youth for Christ volgt, verandert zijn leven drastisch.

Donovans jeugd is roerig. Zijn vader is drugsdealer en zijn moeder raakt al op 15-jarige leeftijd zwanger. Donovan komt bij pleegouders en in internaten terecht, waar de situatie vaak onveilig is. Uiteindelijk helpt een maatschappelijk werkster hem om op kamers te gaan. Hij ontdekt graffiti en is meteen ‘verslaafd’. “Ik was geobsedeerd! Álles was voor mij graffiti. Ik jatte spuitbussen en sneakte ’s nachts naar buiten om overal te taggen. Daarbij had ik onbewust mijn leven aan Satan gegeven. Ik luisterde radioprogramma’s over occultisme en had nachtmerries over het Ichtussymbool, waar ik toen de betekenis nog niet van wist.”

Bevrijd

Donovan wordt in die tijd een king genoemd in de graffitiscene, in de steden waar hij woont en werkt. Hij verandert zijn tag, zijn artiestennaam, in IDOL: afgod. Maar wanneer hij in 1997 de Heilige Geest ervaart in een droom, verandert hij radicaal. Hij leeft niet langer voor Satan, maar geeft zijn leven aan God. Hij brengt alle gestolen spullen terug naar de winkels waar het vandaan komt. “Ik was christen geworden en voelde me zo bevrijd! ‘Dit ís het gewoon!’ dacht ik direct.”

Alpha Youth-cursus

Samen met een huisgenoot die tot geloof is gekomen, wordt Donovan een trouwe bezoeker van de Alpha Youth-cursus bij Youth for Christ in Nijmegen. “Bij de Alphacursus kwam ik echt in een andere wereld terecht”, vertelt hij. “Ik leerde er voor het eerst jongeren kennen die uit een veilige omgeving kwamen en van wie de ouders níet gescheiden waren. De graffitiwereld is heel anders: heel rauw, en je moet soms op je hoede zijn voor anderen. Met christenen onderling is dat niet zo. Ik vond het heel apart dat er jongeren waren die nooit gedronken en nooit geblowd hadden. In onze Alphagroep was er degelijk Bijbelonderwijs en er ontstond een broederschap, met liefde en trouw die veel verder gingen dan wat ik ooit had gekend. Zo bijzonder!”

Toch blijft Donovan zoeken naar zijn identiteit: “Ik heb in de jaren die volgden een aan-uit relatie gehad met God”.

Donovan houdt God inmiddels al acht jaar op afstand, wanneer hij een goedbetaalde opdracht krijgt in Zwolle. Hij besluit om een graffitiportret van de bekende Zwollenaar Thomas a Kempis te maken, maar hij krijgt hij het benauwd. “Thomas a Kempis was christen. Wat als God mij iets wilde zeggen terwijl ik aan het werk was, puur voor de winst? Ik was daar bang voor en vluchtte weg door soms nachtenlang door te werken of veel te laat naar bed te gaan, en heel veel alcohol te drinken.”

Wake up call

Op een nacht wordt Donovan heel ziek, in zijn luxe hotel in Zwolle. Een innerlijke stem haalt hem over uit bed te komen en in de lobby om hulp te vragen. Doodziek wordt hij met de ambulance afgevoerd naar het ziekenhuis, waar hij een bijna fatale longontsteking blijkt te hebben.

“Ik wist toen: dit is een wake up call. God heeft mij geroepen tijdens het werken aan het portret van Thomas a Kempis. Ik ben, toen ik weer opgeknapt was, in een totaal andere stemming verder gaan werken. Het portret veranderde ook, Thomas kreeg een heel andere blik in zijn ogen, en aan iedereen die kwam kijken terwijl ik aan het werk was getuigde ik van God. Sindsdien verzet ik mij niet meer: ik hoor bij God en blijf bij Hem.”

Geloofsbasis

Terug naar het jaar 2001. Op het Flevo Festival van Youth for Christ maakt Donovan een metershoog kunstwerk van Maria, de moeder van Jezus. Festivalbezoekers zien hem aan het werk en Donovan geniet. Het is zijn eerste grote project: tijdens de Alpha Youth-cursus heeft hij met zowel de deelnemers als de jongerenwerkers van Youth for Christ een bijzondere band opgebouwd en de jongerenwerkers geven hem de kans om allerlei kunstwerken te maken.

“Aan die Alphacursus heb ik zulke mooie herinneringen! De gezelligheid en warmte, het samenzijn, de liefde van de deelnemers onderling, ik kon daar mijn verhaal kwijt en kreeg het gevoel dat ik thuis was. Ik werd er opgebouwd en heb er blijvende vriendschappen aan overgehouden. In die tijd was ik heel zweverig, ik ging in mijn geloof vooral op mijn gevoel af. De geloofsbasis die door de Alphacursus werd gelegd, zorgde ervoor dat ik mijn identiteit ontdekte.”

Alle eer voor God

Donovan is nu succesvol kunstenaar en maakt veel werk in opdracht. Met zijn kunst wil hij God eren. “Vroeger was alles wat ik deed alleen voor mezelf, maar nu is alles wat ik doe voor God. Ik hoop dat ik iets van Zijn liefde mag weerspiegelen in wat ik doe. Als mensen door mijn kunst bereikt worden, gaat alle eer naar God. Als er ook maar één ziel gered zou worden door een van mijn kunstwerken, hoeft mijn naam er niet onder te staan. Dan heb ik al het mooiste bereikt wat er mogelijk is. Daar geef ik al mijn fame voor op!”

Wil je het werk van Donovan Spaanstra bekijken? Ga dan naar zijn website.

Zijn kunst is ook te vinden op Facebook en Instagram: @donovanspaanstra