Kwetsbare jongeren worden gehoord

In de documentaire ‘De Stem van Jongeren’ worden vier jongeren een jaar lang gevolgd. Afgelopen maand gaven zij, al rappend, in een avondvullend programma en onder toeziend oog van bijna vierhonderd toeschouwers, uiting aan thema’s die hen bezighoudt. Ze nemen ons mee in de zoektocht naar zichzelf. Niets blijft onbesproken.

Jack is één van de hoofdrolspelers en weet als geen ander dat het niet altijd makkelijk is om een jongere te zijn in deze snel veranderende samenleving. “Stel je bent nu vijftien, dan maak je dingen mee die je op je vijfentwintigstee hoort mee te maken. Daardoor word je snel volwassen. Mensen hebben al gauw een verkeerd beeld van ons. Ze denken dat we nietsnutten zijn die dede hele dag op onze telefoon kijken.”

‘De Stem van Jongeren’ geeft een rauwe inkijk in de leefwereld van jongeren.

Jongerenwerker en productieleider Matheus Sales de Moura is trots op het resultaat en vindt dat het hard nodig is dat er geluisterd wordt naar jongeren zoals Jack. “Regelmatig overheerst de negatieve beeldvorming rondom deze groep. Als ze een formele stem krijgen, in bijvoorbeeld een jongerenplatform, dan komen hier vaak autochtone, hoog opgeleide jongeren op af. Tegelijkertijd zien we dat er vaak weinig interesse is in wat er daadwerkelijk in jongeren omgaat, wat hen drijft en waarom ze doen wat ze doen.”

Youth for Christ Gorinchem helpt met verschillende projecten zoals De Stem van Jongeren kwetsbare jongeren hun potentieel te benutten en zij wilt tegelijkertijd het publieke debat op gang helpen. “Voor ons was dit een perfecte manier om de samenleving beter inzicht te geven in de leefwereld van de jongeren waarmee we werken,” aldus jongerenwerker en teamleider Nick Dees.

De optredens op de avond werden afgewisseld met gastsprekers als YFC directeur Bram Rebergen, bestuursvoorzitter The Mall Gorinchem Pieterjan van Wijngaarden en wethouder van Doesburg. En natuurlijk kon de release van het album ‘Toekomstmuziek’ van Soufs, Bungaloow, Dylan David en DJ of Myths niet uitblijven. Een geslaagde avond dus!

Informatie over het project en de avond is te vinden op:

themallgorinchem