“We willen álle meiden in Gorinchem de kans geven aan te haken”

Onze jongerenwerkers stellen zich voor. Spaar ze allemaal! Dit keer: Eline Wittekoek

Jongerenwerkers van Youth for Christ gaan hard voor jongeren. Ze zijn waar jongeren zijn. Zoeken hen op, geven hen hoop en zetten hen op het spoor van Jezus. Hoe doen ze dat? Waarom? En wat is het hun wens voor 2022? Ze vertellen het zelf. Dit keer: Eline Wittekoek (31), meidenwerker in Gorinchem.

Waarom ga jij hard voor jongeren?
“Omdat ik jongeren ontzettend leuk vind en er voor hen wil zijn! In mijn eigen puberteit had ik graag een volwassene gehad die met me was meegelopen. Die was er niet altijd. Voor de meiden in Gorinchem wil ik wel die persoon zijn. Veel meiden in onze meidengroepen vinden thuis geen luisterend oor, krijgen er niet het goede voorbeeld. Ze hebben behoefte aan een fijne, veilige plek waar ze gezien en bevestigd worden. Hier staat de thee klaar, vragen we naar hun dag en doen we leuke dingen. Ook bespreken we thema’s waar thuis niet makkelijk over gepraat wordt, zoals vriendschap, social media of zelfbeeld. Dat is zo belangrijk! Ik ben al vaak de eerste geweest die meiden vertelt dat ze ongesteld gaan worden. En bij ons ontdekken ze bijvoorbeeld ook hoe je een conflict kunt oplossen zonder te schelden of te slaan.”

Wat is de mooiste ervaring in je werk?
“Als meiden me in vertrouwen nemen. Jongerenwerk is relationeel werk, dus steek ik er veel energie in om een band met de meiden op te bouwen. Zowel in de groep als 1-op-1. Ik vind het gaaf om te merken dat ze me vervolgens ook echt weten te vinden als ze ergens mee zitten. Ook de kleine gebaren van waardering raken me. Laatst gaf een meisje me een armbandje dat ze thuis voor me had gemaakt. Dat geeft mij de bevestiging dat ik belangrijk voor haar ben.”

Laatst gaf een meisje me een armbandje dat ze thuis voor mij had gemaakt. Dat geeft mij de bevestiging dat ik belangrijk voor haar ben.
Eline Wittekoek (31), Gorinchem

Wat is je wens voor het komende jaar?
“Het meidenwerk stevig neerzetten in Gorinchem. We hebben de aanbesteding van de gemeente gewonnen en zijn komende jaren dé uitvoerende partij voor het jongerenwerk. Dat biedt kansen om te groeien! Waar we nu in twee wijken meidenwerk hebben voor meiden van 9 tot 12, gaan we dat uitbreiden naar alle vijf wijken en de leeftijd tot 16 jaar. Zodat álle meiden in Gorinchem de kans krijgen aan te haken. We willen een buddyproject starten, een online platform opzetten en een groot, jaarlijks terugkerend meidenevent organiseren. Een flinke uitdaging, maar ik heb er zin in.”

Wat is jouw (grootste) talent?
“Een huiselijke setting creëren waarin meiden zichzelf mogen zijn. Verder kan ik goed organiseren en ben ik creatief, allebei nodig om bijvoorbeeld zo’n online platform te gaan bouwen. Ik heb ook doorzettingsvermogen; als ik ergens voor ga, doe ik dat met de volle honderd procent.”

DOE OOK MEE EN STEUN JONGERENWERKERS ALS ELINE
Youth for Christ heeft hart voor jongeren. Wij worden geraakt door de problemen waar zij mee worstelen. Op dit moment maken we ons grote zorgen om de toenemende eenzaamheid en somberheid onder jongeren. Gedreven door God’s liefde zoeken we hen op! Help je mee? Jongerenwerkers als Eline hebben jouw financiële steun hard nodig om jongeren te kunnen blijven ontmoeten en hen op het spoor van Jezus te zetten.

Ja, ik help mee!