Lockdown #2: we blijven jongeren opzoeken

Lockdown #2: we blijven jongeren opzoeken

13 januari 2021 – De tweede lockdown duurt voort. Alweer ruim een maand zitten jongeren thuis, dag in dag uit. Youth for Christ moest in december alle jongerencentra opnieuw sluiten en kan ook de komende weken de deuren niet openen. Maar de jongerenwerkers gaan door!

Lockdown #2: wat is het zwaar voor veel jongeren! De laatste schoolweek werd in december abrupt afgebroken. De leuke plannen voor de vakantie gingen niet door. En het nieuwe jaar bracht geen betere vooruitzichten met zich mee. Scholen, sportclubs en jongerencentra blijven voorlopig nog dicht. Zelfs buiten afspreken met meer dan één vriend of vriendin mag niet meer. Aan huis gekluisterd, terwijl de situatie daar voor tien tot vijftien procent van de jongeren onveilig is. Zij zijn opnieuw de dupe van spanningen, ruzie of misschien zelfs geweld. Of van verveling en eenzaamheid.

Er juist nu zijn

Het hakte er wel even in: bij Youth for Christ moesten we al onze jongerencentra opnieuw sluiten. En ook de komende weken blijven onze deuren dicht. Maar de jongerenwerkers gaan door! ‘Juist in deze tijd is het ontzettend belangrijk naar jongeren om te zien’, vertelt directeur Bram Rebergen. ‘Wij kennen de jongeren, weten wat er speelt en hoe de thuissituatie is. Het is ontzettend waardevol dat we er vanuit die relatie juist nu voor hen kunnen zijn.’

''Juist in deze tijd is het ontzettend belangrijk naar jongeren om te zien''

Escaperoom tot jongerenchallenge

Youth for Christ zoekt jongeren op, helpt hen groeien en biedt hen hoop. In deze tijd betekent dat creatief zijn. Jongerenwerkers brengen bezoekjes aan de voordeur en zoeken jongeren buiten op. Net als in de eerste golf vindt daarnaast veel van het jongerenwerk digitaal plaats. Jongerenwerkers zijn niet alleen op vaste tijden online om met jongeren te chatten, er worden ook allerlei online activiteiten op poten gezet. Van een escaperoom in Almkerk tot een gameavond in Eindhoven, van het maken van een film in Emmeloord tot een speurtocht in Zwolle. Rotterdamse jongeren worden intussen elke dag uitgedaagd met leuke opdrachten tijdens de lockdownjongerenchallenge. Tijdens de kerstdagen brachten veel jongerenwerkers een kaartje, kerstlichtje of cadeautje bij jongeren thuis.

Hulde

Voor veel jongerenwerkers betekent de lockdown een tandje erbij. Vakantie zat er voor hen in veel gevallen niet echt in. En dat terwijl de rek er na een turbulent jaar sowieso al een beetje uit is. Maar we gaan door! ‘Vanzelfsprekend’, vindt bijvoorbeeld jongerenwerker Elize in de achterstandswijk Franse Gat in Veenendaal. ‘We laten onze jongeren niet in de steek. Juist nu hebben ze ons nodig. Juist nu kunnen we in een gat springen en een verschil maken.’ Hulde aan onze jongerenwerkers!

Geef een gift