Trends & Tips | Schermtijd en altijd online zijn

Eindeloos scrollen door social media feed, shorts bekijken, snappen met elkaar en BeReals versturen, aan het online contact tussen tieners en jongeren komt geen einde. Als opvoeder kun je hier soms moedeloos van worden. Jongerenwerker Matthijs neemt zijn eigen schermgebruik onder de loep en verplaatst zich in de wereld van altijd-online-tieners. Hij geeft je drie handige tips om als ouder op een prettige manier in gesprek te gaan met je kind over schermtijd.

“De schoolvakantie loopt ten einde en sommige jongeren zijn inmiddels alweer gestart met school. Voor veel jongeren betekent dit dat ze hun vrienden weer dagelijks zien op school, op straat of bij het sporten. In de vakantie is er soms weinig onderling contact, afgezien van de foto’s en berichten op social media.

Voor tieners en jongeren zijn social media onmisbaar om de zomer te overbruggen en contact met leeftijdgenoten te onderhouden, maar de kans is groot dat jij hier als ouder helemaal niet zo gelukkig mee bent. Misschien hoop je juist wel dat je kind wat meer kan genieten van de offline wereld, dat hij zijn telefoon wat vaker weglegt en fysiek met zijn vrienden afspreekt, in plaats van eindeloos online contact met ze te hebben.

Van jongeren wordt (vaak onuitgesproken) verwacht dat ze altijd online zijn. Maar dit is niet alleen een probleem van jongeren; hoe zit dat bij jou als volwassene? Hoe vaak check jij je meldingen of moet je even iets regelen via je telefoon? En bedenk eens hoe vaak je wordt gebeld met de vraag: ‘heb je mijn appje al gelezen?’ of ‘heb je dit al gezien op Insta/Facebook/Snap/TikTok/Twitter/BeReal/etc?’

Eindeloos scrollen

Ook ik merk dat ik best vaak op mijn telefoon kijk of ik een berichtje of andere melding heb. En voor ik het weet zit ook ik weer te scrollen op Insta – of in mijn geval Marktplaats, want ook daar komt maar geen einde aan. Zo is mijn schermtijd al snel bijna drie uur per dag, en dat is alleen nog maar op mijn smartphone. Ik heb een sociaal beroep, waarbij ik mijn smartphone gebruik om met jongeren in contact te blijven. Maar een schermtijd van drie uur per dag… dat zou best minder kunnen, als ik bepaalde apps verwijder of er een tijdslot op zet.

Er zijn zoveel apps die ervoor zorgen dat we bijna altijd online zijn. Daarnaast werken veel scholen met een iPad, Chromebook of laptop waar ook de nodige apps op staan die scholieren afleiden van waar ze eigenlijk mee bezig zouden moeten zijn. Hoe kun je je tiener hier bij helpen? En kun je afspraken maken over momenten dat je jongere even niet online is? Deze drie tips helpen jou om hierover in gesprek te gaan met je tiener.

Schuif de schuld niet op hen en maak afspraken

Tip 1: Als je met je tiener in gesprek gaat over zijn telefoongebruik en schermtijd, zorg er dan voor dat je kind niet ervaart dat de oorzaak of schuld bij hem ligt. Veel apps zijn zo ontwikkeld dat je maar blijft scrollen en kijken. Maak je jongere hiervan bewust en vraag of hij doorheeft hoeveel tijd hij online doorbrengt of hoeveel tijd hij achter zijn scherm doorbrengt.

Tip 2: Als je dit hebt besproken en als je tiener zich hier ook van bewust is, is het gemakkelijker om hier afspraken over te maken. Schrikt je tiener van zijn schermtijd, help hem dan om na te denken over hoe hij dit kan verminderen. Misschien helpt het om een maximale schermtijd in te stellen? Of om een limiet op bepaalde apps te zetten? Ook kan het helpen om ’s avonds na een bepaald tijdstip internet uit te zetten.

Samen lachen en samen schamen

Tip 3: Wees er bewust van dat jij misschien wel net zo veel op je telefoon zit als je tiener. Probeer jezelf niet te verdedigen door te zeggen dat je met belangrijke dingen bezig bent, want dat vind je tiener ook van zichzelf. Wees hierin zelf het voorbeeld. En misschien kun je wel samen lachen of je samen schamen als je allebei eens kritisch naar je schermtijd kijkt.”

Wist je dat Youth for Christ ook online aanwezig is? Wij willen zijn waar jongeren zijn, dus ook online. Veel van onze lokale plaatsen zijn actief op social media, we hebben een trainingswall voor kerken en jeugdleiders, en ook zijn we online actief onder jongeren die veel gamen. Onze jongerenwerker Ljuba zoekt jongeren online op door middel van gamen, en heeft contact met jongeren via onder andere Twitch en Discord.

 

In ons magazine Mediawijs Opvoeden besteden we nog veel meer aandacht aan de online leefwereld van tieners en jongeren. Zo ontdek je bijvoorbeeld wat Generatie Z bezighoudt, lees je wat de positieve kanten zijn van urenlang gamen en vertellen andere ouders je over hun worstelingen met hun altijd-online-tieners.

Bestel het gratis magazine Mediawijs Opvoeden