Trends & Tips | Creativiteit stimuleren bij jongeren

Toen jongerenwerker Ruth voor een opleiding tot beeldend vaktherapeut koos, werd haar regelmatig gevraagd waarom ze geen psychologie ging studeren aan de universiteit. Ze had immers VWO gedaan, en als psycholoog zou ze waarschijnlijk meer kunnen verdienen of een grotere kans op een goede baan hebben dan als beeldend vaktherapeut. Dat Ruth juist iets met een creatief element wilde doen omdat ze daar blij van wordt, werd niet door iedereen begrepen. Is deze focus op cognitieve vaardigheden in de maatschappij eigenlijk wel goed? En hoe kun je als ouder of opvoeder hier tegenwicht aan bieden, om te stimuleren dat jouw creatieve kind zijn artistieke gang kan gaan? Ruth laat haar hart spreken en geeft drie tips om creativiteit te stimuleren onder jongeren.

Het schooljaar is al lang en breed weer begonnen, je jongere heeft de eerste toets er vast en zeker al opzitten. Leerlingen moeten weer urenlang luisteren, opgaven maken, verslagen schrijven en voor toetsen leren. Alles om aan het einde van de eerste periode hun rapport gevuld te zien met mooie cijfers. Die goede cijfers heb je uiteindelijk nodig om een opleiding te doen waar je een goede baan mee krijgt, wordt er gezegd. Maar is dat wel zo?

Onze maatschappij waardeert cognitieve kwaliteiten enorm. Kinderen horen van jongs af aan dat ze misschien ook wel dokter kunnen worden in plaats van verpleegster, of advocaat in plaats van politieagent, wanneer ze goed genoeg leren. Jongeren met een creatieve toekomstdroom krijgen vaak te horen dat ze ook een ‘realistisch’ plan B moeten hebben. Toch hebben we in onze maatschappij de creatievelingen ontzettend hard nodig, en niet alleen in de entertainmentindustrie. Hoe kun jij tegenwicht bieden aan de cognitieve focus van onze maatschappij?

Tip 1: Ontdek samen wat creativiteit eigenlijk is

Wat is jouw beeld van creativiteit? En weet je wat jouw jongere verstaat onder creativiteit? Bestaat dat alleen uit kunst, muziek, dans, theater? Ga erover in gesprek met je jongere, ontdek het samen. Dit is een onderwerp dat zeker niet met één gesprek afgerond hoeft te zijn, laat het vooral ook doorsijpelen in jullie dagelijks leven.

Kun je je ook voorstellen hoe onze maatschappij eruit zou zien zonder creativiteit? In het liedje City On The Hill van Casting Crowns wordt beschreven hoe een maatschappij uit elkaar valt wanneer we die verbinding kwijtraken. Dit liedje kan een mooi begin zijn om het gesprek aan te snijden.

Tip 2: Onderzoek welke creatieve talenten jouw jongere heeft

Creativiteit heeft veel verschillende kanten, en ook veel verschillende uitingsvormen. De kans is heel groot dat jouw jongere ook creatieve talenten heeft. Bedenk dat creativiteit draait om nieuwe ideeën hebben, ontwikkelingskansen zien en daar iets mee doen. Zo worden nieuwe producten, maar ook slimme marketingstrategieën en verbeterde processen bedacht door creatieve mensen.

Ziet jouw jongere vaak een efficiëntere manier om iets te doen? Vertelt hij de meest kleurrijke verhalen? Verzint zij leuke dingen om samen met haar vriendinnen te doen? Hierin worden allemaal creatieve talenten ingezet, zoals praktische creativiteit, storytelling en in opties denken.

Tip 3: Stimuleer de creatieve talenten van jouw jongere

Wanneer je eenmaal de creatieve talenten en uitingen van je jongere herkent, kun je je jongere daarin bevestigen en aanmoedigen. Positieve reacties helpen jongeren om zelfverzekerder te worden en geven hen moed om zich verder te ontplooien. Je kunt ook je jongere helpen die talenten te ontwikkelen, want niet voor ieder creatief talent bestaat er een schoolvak of een cursus.

Kijk bijvoorbeeld eens rond in je eigen kennissenkring, of je iemand kent die een soortgelijk creatief talent heeft als jouw jongere. Diegene kan je wellicht vertellen wat hem verder geholpen heeft, of jouw jongere op sleeptouw nemen. Creatieve denkprocessen kunnen juist gestimuleerd worden binnen andere activiteiten, zoals games, ambachten en sportstrategieën. Kijk dus ook vooral waar je jongere blij van wordt, er is waarschijnlijk niet maar één optie.

Misschien zie je nu dat creativiteit veel breder is dan het ‘ouderwetse’ beeld dat ervan bestaat. Dat je met een creatieve geest onherroepelijk in de alternatieve kunstwereld terecht komt, zonder inkomen en zonder bestendig toekomstperspectief, klopt niet. Bovendien heeft jouw kind gaven en talenten gekregen van zijn Maker, en het is de moeite waard om die gaven en talenten te zien, te horen, en om te stimuleren ze te ontwikkelen. Zo doe je recht aan jouw kind én aan zijn Maker.

Tot slot
Vind je het moeilijk dat jouw jongere een kant kiest die niet jouw eerste keuze zou zijn? Blijf met hem in gesprek over zijn dromen en talenten. Praat er samen over of zijn toekomstbeeld niet alleen uit dromen bestaat, maar ook kansen biedt om een zelfstandig bestaan op te bouwen. Door te praten en het gesprek gaande te houden, leert je kind zichzelf beter kennen en leert hij bovendien verstandig nadenken over de toekomst. En wie weet leer jij ook je kind beter kennen, en ontdek je dat groots dromen een prachtige combi kan zijn met het realiseren van een bestendige toekomst.

Wil je meer Trends & Tips artikelen bekijken? Lees het artikel van jongerenwerker Matthijs.

Schermtijd en altijd online zijn