Trends & Tips | Met een gerust hart jouw jongere op vakantie laten gaan

De zomer komt er aan! Duizenden jongeren trekken er op uit, zonder ouders, naar een zonnige bestemming om samen met vrienden te genieten van hun vrijheid, van de zon en van uitgaan. Het idee alleen al jaagt veel ouders de stuipen op het lijf. Redt jouw kind het wel deze zomer, zonder ouders die hem in de gaten kunnen houden? “Ja”, zegt jongerenwerker Jeanine volmondig. Ze dacht terug aan haar eigen jeugd, ging op onderzoek uit en zette drie tips op papier voor jou als ouder om met een gerust hart jouw jongere op vakantie te laten gaan.

 

‘Honderden bussen staan deze zomer klaar om duizenden jongeren weg te brengen naar hun vakantieadres. Jongerenreizen zijn populairder dan ooit. Op reis gaan is een megagroot avontuur voor jongeren, maar een grote en spannende stap voor ouders.

Een jongerenreis is wel even wat anders dan je kind onder je hoede nemen op de camping. Het kan best spannend zijn als jouw kind de wereld gaat ontdekken met leeftijdgenoten. En als je zelf ooit met zo’n groepsreis op vakantie bent geweest, weet je dat het niet alleen een fantastisch avontuur is, maar dat er ook gevaren kunnen zijn.

Vriendschap voor het leven

Laten we positief beginnen: veel jongeren maken in de zomer vrienden voor het leven! Jongeren met dezelfde interesses ontmoeten elkaar op reis, waarbij ze herinneringen maken en een gezamenlijke geschiedenis creëren. Ze gaan met elkaar op avontuur en dat is een intense ervaring. En niet alleen voor jou, maar ook voor je kind kan die eerste reis zonder ouders best spannend zijn. Toch is deze intense en spannende gebeurtenis er een die ze zich altijd zullen herinneren.

Zon, feestjes, alcohol

Ik ben meerdere keren op een jongerenreis geweest, bijvoorbeeld naar Rimini in Italië en de Costa Brava in Spanje. Bestemmingen die garant staan voor zon, feestjes, alcohol en avontuur! Met deze ervaring in mijn achterhoofd en vanuit mijn rol als moeder en jongerenwerker, geef ik je graag drie tips waarmee je je kind deze zomer met een gerust hart zelfstandig op reis laat gaan, én waarmee je je kind kunt ondersteunen bij de spanning die hij misschien voelt.

Drie tips

Tip 1: bereid je jongere voor op het verleggen van zijn grenzen

Grenzen verleggen doen jongeren niet alleen op reis, maar het hele jaar door. Dat mag ook, want daar zijn ze jong voor. Maar tijdens zo’n reis maken jongeren dingen mee die ze bij jou op de camping niet zouden meemaken, wat een extra dimensie geeft aan het begrip ‘grenzen verleggen’.

Er is vaak volop ruimte voor avontuur: surfen in Spanje, hiken in Noorwegen, op de bananenboot in Italië of suppen in Duitsland, en natuurlijk ‘s avonds de stad in voor een feestje en een drankje.

Laat dit laatste nu net iets zijn waar jij jouw kind op voor kunt bereiden! Ga het gesprek aan met je jongere over zijn eigen grenzen en bespreek wat hij kan verwachten van locals op de plek waar hij naartoe gaat. Tijdens mijn reizen zag ik charmante Italiaanse jongens op alle toeristische meisjes afstappen en zag ik aan Costa Brava vooral de medetoeristen op zuiptour gaan door de steden.

Als je je kind vertelt wat hij zoal kan verwachten op zijn reis, kun je ook delen waar je je als ouder zorgen over maakt.

Tip 2: laat je jongere merken dat je hem vertrouwt

Met vrienden op reis gaan en avonturen beleven zonder ouders, is een grote stap. Gelukkig heeft jouw jongere in de loop der jaren genoeg tools ontwikkeld om zich staande te houden. Geef je kind het gevoel dat je hem vertrouwt en dat hij in staat is de juiste beslissingen te nemen wanneer dat nodig is. Een kind dat vertrouwen en ruimte krijgt van zijn ouders, zal die ruimte beter invullen dan een kind dat moet vechten voor zijn vrijheid. Een kind dat ruimte krijgt zal sneller zijn ouders bellen wanneer hij hulp nodig heeft, dan een kind dat het gevoel heeft zichzelf te moeten bewijzen voor deze grensverleggende reis.

Tip 3: app je jongere niet 3x per dag

Deze tip geef ik je met een knipoog. Natuurlijk zijn jouw gedachten veel bij je kind en mis je hem of haar. En dat mag! Maar geef je jongere een beetje de ruimte. Spreek bijvoorbeeld van tevoren af dat hij je een berichtje stuurt of je even belt wanneer hij veilig is aangekomen, en bespreek samen hoe vaak jullie een contactmomentje zullen hebben. Vraag je jongere of hij af en toe eens een foto wil sturen van de avonturen die hij beleeft. Daarmee toon je niet alleen interesse, maar van een foto kun je ook veel afleiden over de stemming en de emoties van je kind.

Maar ook als je niets hoort geldt nog steeds: geen bericht is goed bericht! Toen ik 17 jaar geleden op reis ging, bestonden al die korte communicatielijntjes nog niet en moesten mijn ouders het doen met een ansichtkaart vanuit allerlei populaire uitgaansbestemmingen in Europa. Dat hebben ze ook overleefd ;).’

Hopelijk helpen deze tips om met een gerust hart jouw jongere op vakantie te laten gaan!

In het vorige Trends & Tips artikel schreef jongerenwerker Ruth over online gokken. Een ver van je bed.. of niet?

Lees hier meer!