TikTok is superleuk, maar kijk wel uit

BLOG

Je kind op TikTok? Kijk en doe mee!

Al bekend met de ‘Indian Wrist Dance’? Vraag maar eens aan uw zoon of dochter. Dit dansje is razend populair en op TikTok verschijnen steeds meer groepjes kinderen (en volwassenen) die het dansje uitvoeren.

TikTok is momenteel niet weg te denken uit de wereld van kinderen en tieners. Kinderen uit groep 5 en 6 hebben zelfs een TikTok-account, terwijl de minimumleeftijd 13 jaar is. Met TikTok maak je korte filmpjes van 15 seconden waarin je bijvoorbeeld je favoriete artiest nadoet, een dansje, sketch of challenge uitvoert met daarbij de keuze uit talloze liedjes, filters en geluidseffecten.

Voor tieners is het dé ultieme plek om hun creativiteit te uiten. Een script bedenken, filmen, bewerken; je kunt uren bezig zijn met een filmpje van 15 seconden. Daarnaast is TikTok een ‘digitale hangplek’. Zonder bij elkaar te zijn, kun je samen relaxen, chatten, en te gekke filmpjes maken. Corona-proof dus, en tijdens de lockdown hebben jongeren hier veel gebruik van gemaakt. De app voorziet in een belangrijke behoefte van tieners die volop bezig zijn met het ontdekken van wie ze zijn. Op TikTok, en andere social media kanalen, presenteren ze zich aan hun vrienden en de rest van de wereld. Ze experimenteren met hun identiteit en krijgen door likes, volgers en reacties de aandacht en bevestiging waar ze naar op zoek zijn.

Automatisch openbaar

TikTok is echter niet zonder risico’s. Tussen de onschuldige dansjes, geniale challenges en lieve kattenfilmpjes verschijnen af en toe schokkende beelden. Begin september ging er nog een filmpje viral waarop een man te zien is die zelfmoord pleegt. Veel kinderen hebben dit filmpje gezien. Ook staat een TikTok account automatisch op ‘openbaar’. Kinderen veranderen dit niet graag, want met een openbaar profiel scoor je meer likes en volgers. Maar ‘Openbaar’ betekent ook dat iedereen je video’s, naam en soms ook je woonplaats kan zien. Kinderen zijn zich hier niet van bewust. Dat is wel nodig, want met de explosieve groei van de app komen er steeds meer meldingen binnen van seksueel ongewenst gedrag op TikTok. Onder andere oudere mannen benaderen kinderen en jongeren rechtstreeks voor het ontvangen van naaktfoto’s of zinspelen op een ontmoeting in het echt. Een onsmakelijke en gevaarlijke ontwikkeling.

Maak afspraken

Controleer dus of het TikTok account van je kind op ‘privé’ staat en maak gebruik van ‘Family Pairing’, ouderlijk toezicht. Hiermee kun je instellen hoeveel uur per dag je kind mag TikTokken, privéberichten uitschakelen en instellen dat seksueel getinte of gewelddadige video’s niet tussen de filmpjes terechtkomen die je kind bekijkt.

Veel belangrijker is het om van jongs af aan betrokken te zijn bij de internetbelevenissen van je kind. Dat kun je doen door, zeker wanneer je kind nog jong is, regelmatig over hun schouders mee te kijken met wat ze online zien en delen. Leuker en nuttiger is het om vooral veel vragen te stellen en te praten. Maak duidelijke afspraken. Bijvoorbeeld over het uploaden van filmpjes: dat mag alleen nadat pa of ma er een blik op heeft geworpen.

Tot slot nog een bonustip voor alle opvoeders. Swipe samen met je kind langs maffe filmpjes en maak met elkaar te gekke opnames van jullie onvergetelijke dansmoves, huisdieren of hilarische challenges. Zo beleef je samen een mooi en vooral veilig TikTok avontuur.

Wil je meer lezen over de online leefwereld van jongeren en tieners? Bestel het gratis (online) magazine Mediawijs opvoeden.

Dit artikel gepubliceerd in 2020.